Jelenleg több mint 70 ezer fő szerepel az egészségügyi várólistákon, jelenleg 128 intézet vezet ilyen nyilvántartást minden kötlezett intézmény egységesen az online rendszert használja - mondta Kiss Zsolt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője az országgyűlés egészségügyi bizottságának kihelyezett ülésén. A beavatkozásra várók közül a legtöbben (mintegy 28 ezren) szürkehályogműtétre szorulnak, a legmagasabb várakozási idő pedig a protézis-beültetéseknél tapasztalható az OEP központi nyilvántartásának adatai szerint, a térdprotézisnél például 500 nap. Az évente elvégzett beavatkozások és a várakozó esetek aránya szerint a legrosszabb helyzetben a gerincstabilizáló és a térdprotézisműtétre várakozók vannak, ezeknél ugyanis több mint 1,5-szer annyian szorulnának ellátásra, mint amennyi beavatkozást egy évben elvégeznek. A főosztályvezető szerint naponta 1000-1200 új ember kerül a nyilvántartásba.

A várólistákról a magánegészségügyi ellátás igénybe vétele miatt kijelentkezők száma az eddigi ismeretek szerint néhány száz főt jelent - tette hozzá Sélleiné Márki Mária főigazgató.

Kevesebb a rendezetlen jogviszony

Az OEP adatai szerint 2010-ben 9,08 millió TAJ-számra 182,18 millió jogviszony-ellenőrzés jutott, tavaly pedig 9,07 millió kártyára 171,09 millió lekérdezés. A rendezetlen jogviszonnyal rendelkezők száma 2007 óta 1,2 millióról 400 ezerre csökkent.

Az OEP szakmánként, korcsoportonként és területenként készített humánerőforrás-monitoring rendszerének adatai szerint jelenleg 51,2 ezer orvosi pecsét van forgalomban, a praktizáló orvosok száma pedig 34,3 ezer. A magyar orvosok 42 százaléka idősebb 55 évnél, 17 százalékuk pedig 65 év feletti, közel negyedük idősebb 62 évnél, összesen 8,2 ezren.

A főigazgató szerint az OEP működésre fordított kiadásai (az egészségbiztosítási alap részarányában kifejezve) 2009 óta 1,6 százalékról 0,6 százalékra csökkent. Az intézmény jelenleg 1435 fővel látja el feladatait, a 2011-es adatok szerint 3,89 millió befizető-biztosítottra 9,62 millió igénybevevő-jogosult jutott - a főigazgató szerint azonban idén már emelkedett a befizetők száma.

Az egészségpénztár tavalyi szakmai ellenörzései a több mint 28 ezer finanszírozott egészségügyi szolgáltató közül 3,7 ezret érintettek (az eredeti terv 71 százalékát), az éves ellenőrzésre javasolt egységek több mint 2,5-szeresét érintették a vizsgálatok a gyógyszertáraknál, illetve a terv közel hétszeresét az otthoni szakápoló szolgálatoknál. Gajdácsi József egészségügyi főigazgató-helyettes szerint az ellenőrzések tervekhez mért magas száma az adott területeken a szabályozásból eredt, oka pedig, hogy például a patikáknál az elmúlt időszakban nagyobb készletgazdálkodási problémákat észleltek, ami a társhatóságokkal közös országos ellenőrzést vont maga után.

Átláthatóbbak lehetnek az egyedi döntések

Részben hiányzik a transzparencia az egyedi méltányossági eljárásokból az OEP ezért egy olyan rendszer kialakításán dolgozik, amely révén a betegek megismerhetik, hogy kérelmüket miért nem fogadta be az egészségbiztosító - mondta Sélleiné Márki Mária főigazgató.