A szervezet olyan szivacsokat vett górcső alá, amelyek valamilyen szempontból környezetkímélőbbek, mint a boltokban kapható szokványos termékek: részben újrahasznosított vagy természetes anyagból készültek, Magyarországon vagy közeli országban gyártották.

A szervezet közleménye szerint ugyan ökológiai szempontból egyik sem tökéletes termék, hiszen egyik sem készült 100 százalékban hulladékból, és nem  teljesen lebomlóak,  mindegyik környezetkímélőbb megoldást jelent, mint a szokványos bolti szivacsok. Ez azért is fontos, mert egy-egy háztartásban havonta akár két-három mosogatószivacs is elhasználódik (valóságban ennél még több is lehet - szerk.).

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy-egy héten keresztül tesztelte a szivacsokat. A TVE arra volt kíváncsi, hogy bírják a mindennapos mosogatást, mennyire kényelmes használni őket. Négyes skálán értékelték a tesztelők a termékeket, ahol a legjobb a 4-es és a legrosszabb az 1-es volt.

Maximum 36 pontot érhetett el egy-egy termék. 31 ponttal holtversenyben a Sonett és a Bio Natura kender mosogatószivacs nyert. Magas pontszámot kaptak a hajlékonyságra és a kézreálló méretre. Több tesztelő is úgy nyilatkozott, hogy használnák szívesen a jövőben is, és hogy ajánlanák másoknak is. A legtöbb szempontnál fej-fej mellett haladt a Sonett és a Natura kender szivacs. A szivacs része viszont a kendernek volt legjobb állapotban 1 hét használat után, igaz ez a rész a szokványos szivacsokhoz hasonlóan hagyományos műanyagból készült, itt csak a dörzsi rész tekinthető környezetkímélőnek a természetes alapanyag miatt.

Ezzel szemben a Multy Jumbo mindössze 22 pontot kapott tesztelőktől. Mivel gyártási hulladékból összepréselt anyagból készül, sokan kényelmetlennek találták az állagát, nem volt elég hajlékony. A Sonett a legdrágább közel 600 Ft darabja, míg a Multy Jumbo 150 Ft, a kender pedig 100 Ft alatt van.