A kormány április elején jelentette be az új otthonfelújítási programot, amelyre 108 milliárd forintot szán a REPowerEU keretből.

Ahogy arra az MBH Bank elemzője rámutatott a Monitor Blogon közzétett írásában, a legfontosabb különbség a korábbi, 2021/22-ben futó programhoz képest, hogy kizárólag energetikai hatékonyságjavításra használható fel az épületek egy jól definiált körénél, járásonként eltérő támogatási mértékkel. Szintén új elem, hogy a korábbi támogatási formákkal szemben, ezzel a lehetőséggel a gyermekkel nem rendelkezők is élhetnek.

A program részben támogatás, részben hitel formájában lesz elérhető: a vissza nem térítendő támogatási összeg maximuma függ attól, hogy melyik járásban történik meg a minimum 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházás. A korszerűsítés során egymillió forint önrészt kell biztosítani a maximálisan 7 millió forint beruházási összeg elszámolásához. A támogatás felhasználható szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer és fűtésrendszer korszerűsítésére. A júniustól induló programtól, a kormány várakozása szerint közel 20 ezer családi ház felújítása várható.

Az elemzés szerint a támogatásokra azért is van szükség, mivel a lakásállomány nagyjából 40 százaléka energetikai szempontból a rossz kategóriába tartozik. A lakások 55 százaléka sorolható energetikai szempontból az átlagos osztályba, és csak kevesebb, mint 5 százalék tartozik az ennél kedvezőbb négy kategória valamelyikébe.

Az otthonfelújítási program révén az építőipar lendületet kaphat, ami a jelenlegi negatív trendből való kilábaláshoz nagyon szükséges. Az épületek felújításának anyagigénye miatt az alapanyag-gyártók kapacitáskihasználtsága javulhat, illetve az építési vállalkozók megrendelésállománya és munkaerőigénye is növekedésnek indulhat.

A pozitív hatást leginkább a kis- és középvállalkozások fogják megérezni, mivel ez a vállalkozói réteg érintett leginkább a program által indukált fejlesztések kivitelezésében.

Az ÉVOSZ kommunikációja alapján az építőanyagból nincs hiány, az igények kielégítésben viszont lehetnek logisztikai nehézségek, ha júniustól nagy roham indulna. A szakemberhiány mint probléma is felléphet. A szakma emellett vár egy addicionális hatást is amiatt, hogy más munkákkal is kiegészül az energetikai felújítás.

A program nem csak az építőiparra lehet pozitív hatással, hanem az egész gazdaságot élénkítheti a befolyó addicionális áfa, szja, illetve a különböző járulékok és a társasági adón keresztül.

Az elemzés szerint a program jelentős árfelhajtó hatására nem kell számítani, azonban ez függ a később megjelenő részletszabályoktól is, hiszen a program összes részlete még nem nyilvános, azok csak a társadalmi egyeztetés után válnak publikussá.

Beindította a lakásprojekteket a csok plusz

Az indulás hónapjaiban a hitelezésnek, a későbbiekben várhatóan az új lakás építéseknek is lökést ad majd a csok plusz – vélekedtek a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LIT) tagjai mai ülésükön.