Évente százmillió forintos nagyságrendű közpénz-pazarlással jár a pénznyelő kukahasználati és kukacserélési rendszer, ami bevett gyakorlatként működik Magyarországon, ezért célszerű lenne megszüntetni azt a jelenleg működő pénznyelő szisztémát, miszerint a lakosság ingyen - pontosabban a havi szolgáltatási díj fejében - kaphatja a hulladékgyűjtő edényeket.

Pedig nem elsősorban a lakossággal, hanem a szabálytalan munkavégzésből adódó károkozással van baj, amire az újonnan megalakult MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. nagyon rá fog fizetni – erre figyelmeztet egy, a rendszert jól ismerő szakértő, aki lapunknak nyilatkozva a téma kényessége miatt neve elhallgatását kérte szerkesztőségünktől.

Rengeteg a kérdés az új hulladékgazdálkodási rendszerről

Nem ismert a díjak mértéke, rengeteg az adminisztrációs kötelezettség, nem teljesen világos az adattovábbítás, a regisztráció, a NAV, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., az OHH hatásköre, az értékesítési láncok felülvizsgálata. A Napi.hu ezért szakértők segítségét kérte a helyzet megértéséhez.
Bővebben

A Napi.hu-t megkereső szakember arra a korábbi cikkünkre reagált, amelyet egy hulladékgazdálkodással foglalkozó zárt közösségi médiacsoportban olvasott.

Az ott megosztott írásunk arról szólt, hogy a gyakran durván megsérülő törött kukák cseréjét a köztisztasági vállalatok többnyire térítésmentesen biztosítják a lakosság számára, vagyis a drága hulladékgyűjtő edényeket általában nem kell saját zsebből pótolni, hanem egy egyszerű kárbejelentési folyamattal újat lehet helyettük igényelni és beszerezni.

Tönkrement a kukája? Lehet, hogy ingyen újra cserélik

Akárcsak az internetszolgáltatók a modemet, a köztisztasági vállalatok is térítésmentesen biztosítják többnyire a kukákat a lakosság számára. Vagyis a sérült, törött edényeket nem kell saját zsebből pótolni. A csere azonban nem automatikus, azért tenni kell. Azt is elmondjuk, hogy mit.
Bővebben
Kép: Napi.hu, Sánta András

Olvasónk mintegy egy évtizedig dolgozott az egykori köztisztasági vállalatnál, és mindennapos feladata volta a kommunális és szelektív hulladékgyűjtő tartályok kihelyezése, illetve a sérült, törött tartályok minőségi cseréje.

A szabálytalan ürítés módszertana

Mint mondja, tapasztalata szerint a hulladékgyűjtő tartályok azért mennek tönkre, mert a hulladékrakodók sokszor szabálytalanul ürítik őket, illetve a célgépek beürítő szerkezete sok esetben nincs megfelelően beállítva, ami miatt rengeteg, zömmel ürítés közben megsérült konténert kellett kicserélni a helyszíni felmérések alapján. 

Kép: Napi.hu

A sok százmilliós közpénz-pazarlást lényege, hogy a 770 literes és az 1,1 köbméteres konténereket szabálytalanul ürítik, mert a célgépek beürítő szerkezete nincs megfelelően beállítva, ami annyit tesz, hogy az eszköz annyira gyors, hogy valósággal szétveri a tartályokat. Mindez azért, hogy a járat hamar összeszedje a szemetet, miközben az nem számít, hogy milliós károkat hagynak maguk után.

Informátorunk videó felvételekkel rendelkezik a szabálytalan ürítési gyakorlatról, illetve a célgépek beürítő-szerkezeti sebességének jelentős eltéréséről.

Hogy világosan értsék: A BKM-nek és az FKF-nek nem biztos, hogy érdeke, hogy a kukákat sokáig, akár évtizedekig használják a bérlők. Általánosságban az állami cégeknél előre valóbb szempont lehet az újabb és újabb közbeszerzések kiírása, amiből a végén mindenki elteheti a maga hasznát.

A meghibásodott 770 literes és 1,1 köbméteres hulladéktároló konténereket a köztisztasági vállalat nem cseréli ki rögtön. Első körben helyszíni javító érkezik a címre szervizkocsival, és megkísérli a sérült konténer javítását, majd amennyiben ez nem lehetséges, egy sárga, csere feliratú matricát ragaszt a konténerre és ezt követően a tartályszállítók 1-2 héten belül kicserélik a hulladékgyűjtőt. A kisebb űrtartalmú 80, 120, 240 literes sérült kukákat viszont a társaság automatikusan cseréli törés és elhasználódás esetén. 

A Közbeszerzési Hatóságtól beszerzett adatok alapján alig fél év alatt ezres nagyságrendben sérültek és törtek össze különböző űrtartalmú kukák a BKM Szolgáltatási területén, amelyek selejtezésre kerültek.
Kép: Napi.hu

Erre valaki nagyon rá fog fizetni

A szakértő meggyőződése szerint az elmondottak miatt a jelenlegi pénznyelő rendszert nem szabad úgy tovább működtetni, hogy ingyen kapja a lakosság a kukákat, mert az újonnan megalakult MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. nagyon rá fog fizetni a szabálytalan munkavégzésből adódó károkra, amit végső soron így is úgy is a lakosság fog megfizetni.

Azt is megtudtuk, hogy a nemrég alakult MOHU MOL most saját hulladékgyűjtő tartályokat vásárol, és ezek mintadarabjai már meg is érkeztek a cég Ecseri úti telephelyére, több pályázó cégtől.

Azonban az új hulladékkezelő vállalat vezetésének még ideje korán célszerű lenne elgondolkodnia azon, hogy megéri-e továbbra is bérbe adni a lakosságnak és a közületeknek a hulladékgyűjtő tartályokat a BKM szolgáltatási területén, vagy pedig – ahogyan az vidéken többnyire jellemző – meg kellene vásárolniuk a szerződő feleknek a tartályokat. 

Ugyanis ha marad a régi rendszer, és a MOL ingyen biztosítja a kukákat, akkor vagy

  • százmilliós kiadásokra készülhet fel a sérült, törött kukák cseréje miatt, 
  • vagy pedig – mint minden más munkahelyen – anyagi felelősségvállalást vezet be a hulladékrakodó munkatársak számára. 

Annyi azonban biztos, hogy a korábbi, rendkívül pénznyelő pazarlást nem lehet tovább fenntartani – vélekedik a szakértő, akinek figyelmeztetését szerkesztőségünk megküldi a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. sajtóosztályának, és amennyiben reagálnak, újabb cikkben foglalkozunk a kényes kuka mizériával.