2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett.

A növekedést ellensúlyozta az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások egy részének, főként a kereskedelemnek a visszaesése.

A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott.

Kép: Economx

2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől.

Erre még az elemzők sem számítottak

Az év végi kiábrándító ipari termelés adatok után lényegében borítékolható volt a gyenge negyedik negyedéves növekedés, azonban a ma reggeli adatközlés még a visszafogott elemzői konszenzustól is elmaradt – mondta Kiss Péter. Az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója úgy fogalmazott:

a most megjelent GDP statisztika megerősíti azt a várakozásunkat, hogy a tavalyi recessziós környezetből nehéz és viszonylag lassú lesz a kilábalás.

Emiatt továbbra is az elemzői átlagnál alacsonyabb, 2,2 százalékos éves növekedést várnak az idei évre.

Hozzátette, hogy a lassú kilábalás növelheti a nyomást a jegybankon, hogy nagyobb ütemű kamatcsökkentésekkel segítse a gazdaságot, és ennek most már megágyazott az inflációs adat is. Amennyiben újra a nagyobb kamatvágások irányába lendül az inga a Monetáris Tanácson belül, az pozitív lehet a kötvénybefektetőknek, ám egyúttal újra növelheti a volatilitást a forint piacán.

A régióban tartósan itthon lesz a legmagasabb az alapkamat

A forint gyengülése akadályozta meg az MNB-t, hogy az előre beígért 100 bázisponttal csökkentse az alapkamatot. A következő hónapokban lehet egy százalékpontos vágás, de év végére a CIB elemzői szerint 5 százalék felett marad az alapkamat.

Hogy miért? Arról ITT írtunk bővebben.