A Pénzügyminisztérium (PM) idén 4,3 százalékos gazdasági növekedést, a bruttó hazai termék 4,9 százalékára csökkenő költségvetési hiányt és 76,1 százalékára javuló államadósságot jelez az Európai Bizottságnak megküldött legújabb Konvergencia Programban.

Az idei program a versenyképesség javítását, a kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági növekedést, valamint az átlagos európai fejlettséghez történő további felzárkózást célozza – közli a PM. Ennek megfelelően jelentős revíziókat irányoz elő egészen 2026-ig.

A dokumentum 2022-ben 4,3 százalékos, 2023-ban 4,1 százalékos növekedést jelez, míg a következő négy évben a bővülés mindvégig meghaladhatja a 4 százalékot. A Konvergencia Program emellett az egyensúlyi mutatók tartós javítását irányozza elő: 2026-ig a hiány mértéke a GDP 1 százalékára, míg az államadósság 63,1 százalékra csökkenhet. A dokumentum szerint bár a koronavírus-járvány egyre kevésbé jelent növekedési kockázatot, az orosz-ukrán háború elhúzódása több oldalról is kedvezőtlenül hat a gazdaságra, amely növeli az előrejelzések bizonytalanságát.

A 2021-es tervhez mérten a tavalyi látványos kilábalás jócskán meghaladta a tervet, idén viszont 4,3 százalékra kellett módosítani a korábbi 5,2 százalékos növekedési célt. A program értelmében 2023-tól nincs érdemi eltérés a tavaly megfogalmazott növekedési számokban.

Az egyensúly javulásában látványosabb a korrekció, a hiányt a tavaly megfogalmazott tempónál is gyorsabban mérsékelné a kormányzat. Ugyanez vonatkozik az államadósságra, így ha beigazolódnak a tervek, nagyjából a mostani, 2026-ig tartó pálya végére tarthat ott a magyar gazdaság, hogy teljes egészében helyreállt a Covid által okozott sokkból, és kiheveri az akkori, és a 2022-es választást megelőző többletköltségek terhét.

A Konvergencia Program erre az évre 8,9 százalékos inflációt jelez előre, a ráta 2023-ban csökkenhet érdemben. Ez mérsékeltebb, mint akár a Magyar Nemzeti Bank 9, vagy a Nemzetközi Valutaalap 10 százalékot is meghaladó prognózisa 2022-re.

A napokban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lényegében bejelentette, hogy a megváltozott körülmények miatt költségvetési korrekciók kellenek, ezeken dolgozik is a gazdasági kormányzat. Ebből annyit tudni, hogy az árstop lépések hatályát meghosszabbították július elejéig.

Az még egyelőre nem tisztázott, hogy az előirányzott számokat milyen konkrét stratégia mentén kívánja elérni a kormány, lévén ehhez kellene egy új kabinet. Orbán Viktor átvette újabb megbízatását, és a május második felére megalakuló újabb felállásban a gazdaság terén is újítások várhatók.