A májusi index 5,1 százalékponttal magasabb az áprilisi értéknél (47,1), ám az év ötödik hónapja összességében átlagos hónap volt a korábbi években, a hosszú távú májusi átlag 1996 óta (52,1) enyhén múlja alul az e hónapban mért értéket.

A termelési és beszerzési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest. Az új rendelések indexe is erősen emelkedett, és a mostani a nyolcadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így másodszor nőtt az idei évben, és harmadszorra az elmúlt nyolc hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A májusi szállítási átfutási idő ideje rövidebb lett áprilishoz képest, bár az ütem minimális. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke huszonkilenc hónap után került 50 pont fölé, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek a 2012 február és március között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az elmúlt fél évben. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és a harmadik legalacsonyabb.

2011 októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt áprilishoz képest. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta (2002 és 2011 után), és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de negyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk, hiszen az index értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest, és egyértelműen visszakerült 50 pont fölé. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az áprilisi érték 50 pont lett, így az index értéke 36 hónapja nem csökkent. (Kissé javult, de továbbra is a forgalom meredek visszaesését jelzi az euróövezeti kiskereskedelmi beszerzési menedzser index májusi értéke.)

Árváltozások

Néhány különböző termék kapcsán jelentősebb áremelkedés mértek: arany, extrudált műanyag, flexibilis csomagolóanyag, latex, natúr kaucsuk alapanyag, lágyító, PVC, réz és vegyszerek. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. acélcsövek, acéllemez, élőállat, fémalkatrészek, fémipari termékek, speciális hidraulikus munkahengerek, zártszelvények). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a tojás esetében.