A szervezet tájékoztatásában a jegybanktörvény vonatkozó szakaszára utalt, amely szerint "Az MNB legalább kettő, legfeljebb három alelnökkel rendelkezik". A működés maradéktalanul törvényes két alelnökkel is - szögezte le az MNB.

Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e Matolcsy György jegybankelnök a miniszterelnökkel egy harmadik alelnök kinevezéséről, az MNB azt közölte, hogy a vonatkozó jogszabályokhoz tartja magát. "Az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára" - idézte a jegybanktörvényt a szervezet.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI kérdésére jelezte: "A jegybank ügyeiben a Magyar Nemzeti Bank illetékes nyilatkozni".

Az MNB honlapján közzétett, március 28-tól hatályos szervezeti és működési szabályzat értelmében Karvalits Ferenc távozó alelnök felelősségi területét Balog Ádám vette át. Így Balog Ádám a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért, a hitelösztönzésért és a statisztikáért felelős alelnök. A másik alelnök, Király Júlia továbbra is a készpénzlogisztikáért felel.