Hétfőn több órára kisüt a nap. Elszórtan, legnagyobb eséllyel északkeleten alakulhat ki hózápor, havas eső. A Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen lesz erős a szél. Hajnalban mínusz 3 és plusz 4, napközben plusz 2 és 7 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden általában gyengén felhős idő valószínű többórás napsütéssel. Az ország keleti megyéiben viszont több és vastagabb felhőzet lehet, arrafelé helyenként hózápor is kialakulhat. Az északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, gyengül. A leghidegebb órákban általában mínusz 7 és mínusz 2 fok közötti hőmérséklet valószínű, de a fagyzugokban mínusz 11 fok is lehet. Kora délután mínusz 2 és plusz 3 fok közötti értékeket mérhetnek.

Szerdán az ország keleti felében lehet a legtöbb napsütés. Csapadék nem valószínű. A minimumok jellemzően mínusz 8 és mínusz 2 fok között alakulnak, de a fagyzugokban ennél jóval hidegebb is lehet. Kora délután mínusz 2 és plusz 3 fok közötti hőmérséklet valószínű.

Csütörtökön csak kevés helyen és csak rövid időre süthet ki a nap. Néhol előfordulhat kisebb, vegyes halmazállapotú csapadék is. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 7 és mínusz 2 fok között várható, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb lehet. Kora délután mínusz 2 és plusz 8 fok közötti értékek várhatók, délnyugaton lesz az enyhébb, északkeleten a hidegebb idő.

Pénteken, szenteste napján szórványos jelleggel várható vegyes halmazállapotú csapadék: főleg északon, északkeleten lehet eleinte hó, havas eső. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Hajnalban mínusz 4 és plusz 5, kora délután általában plusz 7 és 12 fok közötti értékeket mérhetnek, de északkeleten ennél több fokkal hidegebb lehet.

Karácsony első napján, szombaton és a második napján, vasárnap is többnyire erősen felhős vagy borult idő várható. Szórványosan fordulhat elő csapadék, zömmel eső. A szél többfelé megélénkül. Szombaton a leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 7 fok között alakul a hőmérséklet, míg a nappali csúcsértékek jellemzően plusz 9 és 14 fok között alakulnak. Vasárnap a minimumok 0 és plusz 5, a maximumok plusz 7 és 12 fok között valószínűek - olvasható az előrejelzésben.

Ez a helyzet Európában

A Földközi-tenger keleti részén, Cipruson, Kis-Ázsiában és a Közel-Keleten egy kis kiterjedésű, de markáns légörvény okoz változékony időt többfelé esővel, néhol zivatarral, a török hegyekben havazással. Helyenként 50 mm-t meghaladó mennyiséget mérnek.

Ezzel szemben a kontinensünk nagy részének időjárását anticiklon határozza meg, amelynek középpontja a Brit-szigetek felett található. Területén párás, ködös, rétegfelhős, illetve napos tájak egyaránt előfordulnak. A magasnyomás keleti peremén sokfelé fúj erős, néhol viharos nyugati, északnyugati szél, és időjárási frontok vonulnak északról déli, délkeleti irányba.

A Finn-öböltől keletre van annak a ciklonnak a középpontja, amelynek melegfrontja Ukrajna felé, a hidegfrontja a Balti-tengeren át Dél-Norvégiáig húzódik. E frontok mentén, valamint a Kelet-európai-síkságon erősen felhős vagy borult az ég, utóbbi helyen sokfelé havazik.

Hétfő estig a hidegfront eléri a Kárpát-medencét, mögötte több fokkal hidegebb és szárazabb légtömeg áramlik, ezért felhőátvonulásokra van kilátás, szórványosan vegyes csapadékkal - írta az MTI.