A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei szerint, ha Magyarországon a fűtési hőmérsékletet 1 Celsius-fokkal csökkentenék, akkor az 445 millió köbméterrel, 5,4 százalékkal mérsékelhetné az éves, hazai földgázfogyasztást.

Takarékosságon alapuljon a spórolás

A MEKH szakértői az európai földgázpiaci trendekre reagálva egy-egy rövid tanulmányban dolgozzák fel a piac aktuális történéseit. Az Európai Unió 15 százalékos földgázkereslet-visszafogást előirányzó csomagja kapcsán a hivatal szakértői ezúttal a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai és európai potenciált mérték fel.

A gázkereslet csökkentésének tervét az európai gázkínálat szűkössége indukálta - írják az elemzésben. Fontos ugyanakkor, hogy a keresletcsökkenés ne gazdasági recesszió által, hanem takarékosságon, energiahatékonysági beruházásokon és technológiaváltáson keresztül valósuljon meg.

A gázkereslet csökkentésének lehetőségei között kiemelt szerepe van a gázerőművi termelés szénerőművekkel való kiváltásának. 2021-22 telén a 2019-20-as mélyponthoz képest már 17 százalékkal volt magasabb az európai szénerőművek termelése.

Ennyit segítene a Mátrai Erőmű

A MEKH szakemberei azt is megvizsgálták, hogy a Mátrai Erőmű mennyi földgázt tudna kiváltani, ha a jelenlegi kétblokkos üzem helyett három blokkal üzemelne, 70 százalékos kihasználtság mellett. Eszerint a számítások alapján ez a működési mód átlagosan 160 MW többlet teljesítményt adna, ami 150 millió köbméter földgáz - a téli felhasználás 1,8 százalékának - kiváltására elegendő.

[Megjegyzés: Azt az energiahivatalban nem számolták, hogy mindez mennyi szén-dioxid-kibocsátási többlettel járna, és azt sem vizsgálták, hogy már kiöregedett, elhasználódott technológiát használó, jelenleg sem túl stabil visontai rendszer kiesése egy-egy hiba miatt milyen feladatok elé állítaná a magyar energetikai rendszert és a lakosságot.]

Az összeurópai gázkereslet csökkentése a külföldi szénerőművek teljesítménynövelésével is elérhető. Az európai szénerőművekről összeállított beyond-coal adatbázis adatai szerint jelenleg 114 GW szén- és lignit erőművi kapacitás üzemel az EU-ban.

A MEKH tanulmánya szerint a szénerőművi termelés számottevő felfuttatására négy országban (Németország, Hollandia, Csehország, Lengyelország) van lehetőség, amelyek az összkapacitás 72 százalékát adják. A vizsgált négy országban a ma együttesen rendelkezésre álló kapacitásokat a 2017. januári (az erős tél miatt rekord magas) termelési szinten működtetve havonta 41,6 TWh (terrawattóra) villamosenergia-termeléssel számolhatunk. Ez 2022 első negyedévénék átlagos havi szén-és lignitalapú termeléséhez képest 12,5 TWh/hó többletet jelent, ami az egész téli szezonban 75 TWh földgázalapú villamosenergia-termelést tud kiváltani.

A szenes kapacitások kihasználásával, 48 százalékos gázerőművi hatásfokot feltételezve a négy ország többlettermelésével 156,7 TWh gáz lenne kiváltható 2022-23 telén, ami mintegy 16 milliárd köbméter gázkereslet-csökkenést biztosíthatna az európai gázpiac számára.  Ez a mennyiség az európai téli gázkereslet 5,3 százalékát teszi ki.