Legalább egymilliárd dollár (pénteki MNB-árfolyamon 393 milliárd forint) hiányozhat az ügyfélvagyonból a héten csődöt jelentett FTX kriptotőzsdénél – írja a Reuters két meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az idézett informátorok szerint az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried fű alatt az ügyfelek 10 milliárd dollárját forgatta át az Alameda Research nevű kereskedő cégébe. Ennek az összegnek a egy része pedig eltűnt – a Reuters egyik forrása szerint 1,7 milliárd dollár, a másik úgy fogalmazott, 1-2 milliárd dollár (393-786 milliárd forint).

Az FTX egyébként kis híján megúszta a csődöt, ám alig egy nappal azután, hogy a Binance nevű kriptotőzsde vezetője bejelentette, hajlandó lenne megvásárolni és megmenteni legnagyobb riválisát, mégis visszakozott. A Binance bejelentése szerint komoly aggályok merültek fel a megvenni kívánt cégnél alkalmazott üzleti módszerekkel és a cég ellen az amerikai hatóságok által indított vizsgálatokkal kapcsolatban.

A vállalat átvilágításának eredményeként, valamint az FTX-nél az ügyfélvagyon kezelése során alkalmazott módszerek és a cég ellen folyó hatósági vizsgálatok miatt úgy döntöttünk, hogy nem hajtjuk végre az FTX.com tervezet akvizícióját – közölte szerda este a cég.

A piacon teljes pánik uralkodik – mondta Jon de Wet a Zerocap kripto-vagyonkezelő cég befektetési igazgatója. A JP Morgan elemzői szerint kriptoeszközök piacán tapasztalt legutóbbi eladási hullám azért nagyon aggasztó, mert folyamatosan csökken az olyan szereplők száma, amelyek egészséges mérleggel és megfelelő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy felvásárolják a kevésbé tőkeerős cégeket. Az FTX korábban elismerte, hogy külső források bevonása nélkül nem képes eleget tenni a tőkéjüket elvinni kívánó ügyfelek igényeinek.