A Szent Imre kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozója közül eddig 14-en adták be a felmondásukat - írja a 24.hu. Korábban az RTL Híradó számolt be arról, hogy tíz szülésznő mondott fel a kórházban. Az eset előzménye, hogy az intézmény nemrég bejelentette, a jövőben már nemcsak orvost, hanem bábát sem lehet választani a szüléshez.

Az ezzel kapcsolatos levél szerint a felmondások hátterében nem kizárólag az új szabályok állnak, a szakdolgozók már július 14-én írtak követeléseikről a kórház vezetésének, bérrendezést szerettek volna.

A szakdolgozók hasonló bérrendezést akartak elérni, mint a diploma nélküli műtősnőknél történt, akik így akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő. Az érintettek úgy tudták, a levelet továbbították az Országos Kórházi Főigazgatóságra, innen október elejére ígértek választ.

Keresik a megoldást

A kórház azt írta, a válasz szerint „a bérkövetelés az intézmény költségvetéséből, a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén lett volna teljesíthető, erről a dolgozókat is több alkalommal tájékoztatták”. Jelezték: az idei költségvetésből – a megnövekedett költségek miatt – nem tudtak elkülöníteni fedezetet, de továbbra is keresik a megoldást.