Az Európai Bizottság jóváhagyta a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) módosításait, miután Magyarország az európai uniós fejlesztési források átcsoportosítását kezdeményezte a 2007-2013. évi költségvetési időszakban biztosított keret maradéktalan felhasználása, a pénzvesztés kockázatának csökkentése érdekében. Az operatív programok módosítására a kérelmet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már decemberben benyújtotta az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságához.

A változtatásokkal a GOP 1. prioritási jogosultsági köre kiterjed az alapkutatásra (Extreme Light Infrastructure, ELI projekt). A változtatások lehetővé teszik egy olyan kutatási alapinfrastruktúra létrehozását, amelynek tervezett költsége meghaladja az 50 millió euró küszöbértéket, ezért nagyprojektként külön eljárásban kell kezelni. A módosítás célja volt, hogy az ELI projekt finanszírozható legyen a GOP 1. Kutatás-fejlesztés és innováció prioritás keretében a jelenlegi (268,5 forint/euró) technikai árfolyamon számítva 65,78 milliárd forint (245 millió euró) összegben és nagyprojektként nevesítésre kerül a GOP 7. fejezetében. A változtatások a program prioritási tengelyeit és céljait nem változtatják meg, csak a kiválasztandó projektek, kedvezményezettek, eszközök körét tágítják.

A GOP 4. prioritást érintő technikai jellegű változások a pénzügyi eszközök bővítését, az eszközalapú finanszírozási konstrukciók körének bővítését érintik, miután a válság miatt a piaci környezet megváltozott mind a hitelkereslet, mind a hitelkínálat tekintetében. A kis- és középvállalkozások a forráshoz jutást illetően nehézségekbe ütköznek, a kialakult elégtelenségek kiküszöbölése érdekében új területen - például lízing - is szükségessé váltak a beavatkozások.

Továbbá, eddig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) és a GOP közti lehatárolás alapján az 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozások csak az ÚMVP-ből támogathatóak. A módosítás az ÚMVP-től történő lehatárolás megszüntetésére irányult abban az esetben, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium többé nem kívánja, illetve forráskimerülés miatt nem tudja az 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozásokat támogatni. Csak ebben a két esetben kerülhet sor a GOP-ból történő támogatásra.

Mindezen túl, az Európai Bizottság kifejezett kérésére, a vállalkozások áttelepülésének európai uniós forrásokból történő támogatásának tilalma is hangsúlyosabb megfogalmazásban került be a GOP szövegébe.