Ez vizes, olvadozó hó lesz, így jóval nehezebb mennyiségi, megmaradási előrejelzést készíteni. Tovább nehezíti a dolgot, hogy a modellek előrejelzése alapján nem egyértelmű, hogy a hideg mekkora mértékben éri utol a csapadékzónát, és az mennyire lesz intenzív, tartós, így részletes centizgetést nem fog tartalmazni a bejegyzés - írja az OMSZ.

Ami biztosnak tűnik, hogy az Alföldön a csapadék döntően eső formájában érkezik. Csütörtökön a Dunántúlon, majd a főváros térségében és az Északi-középhegységnek főleg a nyugati felén egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, havazásba az eső.

Tízcentiméteres hótakaró is lehet egyes helyeken

Elsősorban a magasabban fekvő helyeken (300 m felett) érdemi hótakaró kialakulása valószínű, kiemelten a Dunántúli-középhegység, Budai-hegység, Dunakanyar hegyei, Börzsöny térségében 10 cm-t is meghaladhatja a csütörtök estig lehulló friss hó mennyisége. 

Síkvidéken a fagypont körüli, kevéssel afölötti hőmérsékleti értékek miatt jóval bizonytalanabb a kialakuló hóréteg vastagsága, elsősorban Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyék, illetve a Dunakanyar térségében több cm-es olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet. Ezen kívül zivatarra, hófúvásra is figyelmeztető előrejelzés. adtak ki.