Kásler Miklós az MTI szerint azt mondta, hogy Magyarországon a várólisták hossza 2010 környékére „rendkívüli módon megemelkedett”. 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a várólistákon, ezt 2019-re 28-26 ezerre lehetett leszorítani nagyon jelentős kormánytámogatással – mondta a miniszter a telex szemléje szerint.

„A várólisták csökkentésének 2019 rendkívül dinamikus éve volt” – mondta a miniszter, aki szerint ekkor a magyar várólisták az európai országok első harmadában helyezkedtek el és körülbelül a svédországival megegyező számokat mutattak.

A miniszter arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány a várólisták növekedését okozta, mert a halasztható műtéteket mindenhol, bizonyos országokban pedig az életet veszélyeztető betegségek kezelését is hosszabb vagy rövidebb ideig halasztani kellett.

Magyarországon minden sürgősségi esetet, daganatos és kardiális betegséget diagnosztikájában és terápiájában is azonnal el kellett látni – mondta Kásler Miklós.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban az ortopédiai műtétek várólistáival kapcsolatban úgy fogalmazott:

Vannak intézmények, ahol pár hónapon belül protézishez lehet jutni, de van, ahol 1-2 évet is várakozni kell. De sokszor olyan állapotról beszélünk, amely sok év vagy évtized alatt alakult ki, az a pici türelem, amit kérünk a betegektől, sokszor sok hónapot jelent, de nagyjából arányban áll a kialakult állapot hosszával.
A lakosságnak is mindent meg kell tennie, hogy megelőzze a bajt, enyhítse a saját panaszait, vigyáz az ízületeire, sokat sportol, esetleg lefogy" – mondta.