A közúti közlekedési szakszervezetek tájékoztatása szerint hétfőn megkezdődtek a Volán-társaságok munkavállalóit érintő 2016-os alágazati bértárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatói szövetség, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége között.

Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezetek elnöke szerint két részből áll, kereseti minimum eléréséhez bérfelzárkóztatást kérnek a munkavállalói elvándorlás megállítására, illetve 2016-ra 7,5 százalékos bértömegemelésre tartanak igényt.

A 2014-es és a 2015-ös átlagos fogyasztói árindex negatív volt, az így keletkezett reálbér-növekedést 2016-ban még a személyi jövedelemadó 1 százalékos mértékű csökkenése is növeli - érvelt az MNV Zrt.

Az előző években az alágazat munkavállalóinak jövedelme nominális átlagban több mint 3 százalékkal növekedett, amely magában foglalta a béreket és a béren kívüli juttatásokat is. A dolgozók meghatározott keretek között dönthettek arról is, hogy bérben vagy béren kívüli juttatás formájában részesednének a jövedelem-fejlesztésben. Így a munkavállalók a számukra legkedvezőbb módon érvényesíthették a bérmegállapodásban rögzített jövedelem-fejlesztési mértéket.