Alaposan megemelték az árakat az előző évekhez képest a 42. Lidl Balaton-átúszáson. A programon várhatóan mintegy 11 500-an vehetnek részt az idén, egyénenként pedig egységárú nevezési díjat kell fizetni, ugyanakkor minél hamarabb nevez valaki, annál olcsóbban nevezhet. Idénre azonban sokat drágult az esemény, és többen pénzlehúzással vádolják a szervezőket.

Miközben a nevezési díj a teljes, 5,2 kilométeres távra tavaly már 16 ezer forintból is megoldható volt, addig idén már annak is 17 500 forintot kellett fizetnie érte, aki az első árfordulóban, azaz április 22-ig megtette ezt.

Sőt, aki Spuri Aranykártyával rendelkezik, már annak is alig valamivel olcsóbb, 15 500 forintba került eddig az időpontig a nevezés.

Aki azonban erről lemaradt, annak már Aranykártyával is minimum 16 500 forintot, anélkül pedig 18 500 forintot kell fizetnie a nevezésért. Az esemény holnapjának tanúsága alapján semmilyen csoportos vagy családi kedvezményről nincs szó, így ez azt jelenti, hogy akik négytagú családként mennének átúszni a Balatont, azoknak 74 ezer forintot kellene csak a sportprogramra kiadniuk.

Ez az összeg azonban tovább dagad, ha a helyszínen neveznénk, ebben az esetben ugyanis fejenként 20 ezer forintot kérnek el tőlünk a szervezők, az Aranykártyával rendelkezőktől pedig 18 ezer forintot. Két évvel ezelőtt, 2022-ben a helyszíni nevezés 13 ezer forintba került, az Aranykártásoknak pedig 10 ezer forintba.

A hivatalos tájékoztatás alapján a nevezési díj részét képezi:

  • egy egyedi érem minden célba érkezőnek;
  • továbbá chipes időmérés;
  • eredménylista;
  • online oklevél;
  • és célcsomag is tartozik hozzá;
  • valamint beleszámít a 27 százalékos ÁFA is, ami a nevezési díj összegének 21,26 százaléka;
  • ezeken felül egy ingyenes hajójárat is a nevezési díj része egy útra Balatonboglár és Révfülöp között;
  • valamint a biztosított útvonal, az orvosi szolgálat és persze maga a részvétel az eseményen.

Mélyvízből kapkodnak a szervezők felfelé

A drasztikus áremelkedés okozta indulatok miatt a szervezők is kénytelen voltak az ügyben megszólalni. Mint közleményükben írják, egy 12 ezer főt megmozgató esemény több apró részletből áll össze, amelynek folyamatát és mélységét a résztvevők általában nem ismerik, és nem is kell ismerniük, hiszen „nekik csak jól kell érezniük magukat az eseményen.”

A panaszkodók közül a közlemény alapján többen az ajándéktárgyakra és termékekre foghatták a drágulás okát, azonban a szervezők szerint akik ezt állítják, azok sok szempontot figyelmen kívül hagynak. Elsőként a szervezők azt emelik ki, hogy a Balaton-átúszást évente csak egyszer lehet teljesíteni, a vízirendészeti szabályok nem teszik lehetővé, hogy a tavat keresztben át lehessen úszni, még jó időben sem lehet ennyire eltávolodni a parttól. Emiatt pedig egy több száz fős szervezői csapat több hónapos, összehangolt munkájára van szükség a szervezők szerint, ami  a vízirendészet, vízimentők, meteorológusok és vitorlásklubok munkájából tevődik össze.

Szintén kiemelik még a biztosított útvonal mellett található, mintegy 150 vitorlásból álló úszófolyosó, valamint a vízirendészet, az orvosi személyzet és az esemény infrastruktúrájának költségeit is.

Leszögezik továbbá, hogy a rendezvény nagyban függ az időjárástól. Az ugyanis, hogy a meghirdetett időpontban megtartható-e az úszás, a legjobb esetben is csak az esemény hetében, csütörtökön derül ki.

„Van ugyan három tartalék hétvége, arra viszont ugyanúgy le kell kötni már előre a teljes szervezői kapacitást, mint az első napra” – írják, hozzátéve, hogy a halasztott időpontban a résztvevők száma jelentősen csökken, miközben a költségek majdnem azonos szinten maradnak, de már arra is volt korábban példa, hogy egyik hétvégén sem lehetett az úszást megtartani.

Balaton: megtalálták a siker kulcsát

A csúcskategóriás balatoni szállodákat sem tartja el önmagában egy jól sikerült főszezon, meg kell találni az egész éves hatékony, versenyképes üzemeltetéshez vezető utat. A kulcs pedig nem más, mint a hivatásturizmus, amikor a rendezvényszervezés sikere azzal kecsegtet, hogy a konferenciatermekkel együtt a hotelszobák is megtelnek.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→