A londoni fémtőzsdén (LME) három hónapos határidőre 3030 dolláron jegyezték az alumíniumot, ami több mint 2 százalékos drágulás a pénteki záróértékéhez képest, és 2008 júniusa óta a legmagasabb.

Az alumínium ára több mint 50 százalékkal emelkedett az év eleje óta a globális gazdaság növekedésére a tavalyi erőteljes visszaesés után, amit a koronavírus-járvány okozott.

A fémfajta, amelyet igen sok ágazatban használnak, a dobozos italoktól kezdve az iPhone készülékekig, rendkívül energiaigényes. Az alumínium legújabb drágulási hullámát az indította el, hogy Kínában korlátozták az ipar energiafogyasztását, ami visszavetette a fém előállítását, ez pedig tovább növelte annak a kockázatát, hogy fennmarad az alumínium globális hiánya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!