Február közepén indulhat az Európai Unió missziója, amelynek célja a kereskedelmi hajók védelme az Irán által támogatott jemeni húti lázadók támadásaival szemben a Vörös-tengerenJosep Borrel, az Európai Unió külügyi vezetője szerint dönteni kell arról, hogy melyik ország veszi át a parancsnokságot, hol lesz a főhadiszállás milyen haditengerészeti eszközöket biztosítanak a tagállamok. 

A Politico beszámolója szerint Borrell kommunikációs tanácsadója később elárulta, hogy az indulás időpontja február 19-e lesz, ami egybeesik a Külügyi Tanács következő ülésével. Németország parlamenti védelmi államtitkára, Siemtje Möller ezt szintén megerősítette. 

húti lázadók hajók elleni támadásai az elmúlt hetekben könyörtelenek voltak. Az Ázsia és Európa közötti teherszállítások megszakadnak, amelynek gazdasági következményei is vannak. 

A missziót egyik uniós ország sem akadályozná

Decemberben az Egyesült Államok elindította a Prosperity Guardian hadműveletet, amely olyan európai országok, mint az Egyesült Királyság és Dánia bevonásával zajlik.

Az EU szintén saját missziót kíván felállítani: Franciaországnak és Olaszországnak már vannak katonai hajói a térségben. Belgium és Németország hadihajókat küldenének, hogy hozzájáruljanak egy uniós misszióhoz.

Borrell elmondta, hogy bár nem minden EU-tagállam vevő az ötletre, senki sem fogja akadályozni.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője abban reménykedik, hogy a miniszterek a szerdai informális ülésen eldöntik, ki fogja vezetni a missziót, amelyre Franciaország, Olaszország és Görögország lehetnek a legesélyesebbek. 

Borrell szerint az EU megközelítése csak defenzív jellegű, ugyanis hajók védelme és a támadások feltartóztatása a cél.