Vlagyimir Szergyenko orosz politikai stratéga lemondását a Facebookon jelentették be amit az The Insider vett észre

„Vlagyimir Szergyenko tegnap arról tájékoztatott, hogy az én érdekemben beszünteti tevékenységét. Médiakampány indult ellene, ami ellehetetleníti munkájának folytatását. Szergienko úr nekem dolgozott, és segített a diszkriminált orosz ajkú állampolgárokon, olyan embereken, akik az ukrajnai háború kezdete óta hatalmas ellenségeskedéssel szembesültek a média részéről. Tiszteletben tartom a döntését” – írta Jevgenyij Schmidt, az Alternatíva Németországért párt képviselője. 

A politikus közben rágalmazással vádolta meg a Bild című német újságot is, amely Szergienkóról is publikált. Azt ígérte, hogy bíróság elé viszi az ügyet. 

 

Eugen vagy Jevgenyij?

Schmidt Kazahsztánban született 1975-ben, őseit a Volga vidékéről deportálták. 1999-ben érkezett Németországba késői hazatelepülőként. 2000 és 2003 között a szoftverfejlesztőként, majd 2021-ig, a parlamenti eskütételéig informatikusként dolgozott egy biztosítótársaságnál. Az AfD-be 2016-ban lépett be. A német sajtóban többször nevezték már Putyin propagandistájának, nyílt oroszpártiságát persze sosem rejtette véka alá. 2023 februárjában Schmidt az AfD másik parlamenti képviselőjével, Olga Petersennel együtt szerepelt a Rosszija 1 orosz állami műsorszolgáltató 60 perc című propaganda-talkshowjában, ahol azt ecsetelte, hogy Oroszország nem jelent veszélyt a világbékére.

Február 1-jén jellent meg a The Insider és a Der Spiegel hasábjain egy tényfeltáró cikk, amely szerint Vlagyimir Szergyenkót egyenesen az FSZB ötödik szolgálata szervezte be, és szoros kapcsolatban áll annak egyik alkalmazottjával, az Alekszej fedőnéven futó Ilja Vecstomov ezredessel.

Utóbbi telefonos metaadatai pedig azt mutatják, hogy be volt kötve több tucat másik FSZB-tiszthez, köztük a Kilencedik Igazgatóság vezetőjéhez, Vlagyimir Petrovszkijhoz.

Ez az igazgatóság felel az Ukrajnával kapcsolatos felderítésért.

Az orosz független sajtó szerint 37 éves Ilja Vecstomov Izsevszkben született és nőtt fel, az Izsevszki Állami Műszaki Egyetemen szerzett információbiztonsági diplomát. Fiatalabb korában az OSIII csapat tagjaként rappelt Fox álnéven. Ilja Veksin nevére szóló útlevele is van, ezen a néven járkált más országokba, többek között Törökországba és Fehéroroszországba, ahol találkozott beszervezett ukrán állampolgárokkal.

A közöttük folyt levelezésből az újságírók megtudták, hogy Szergyenko folyamatosan jelentett moszkvai kurátorának, aki koordinálta a további lépéseket, és tőle kapott anyagi támogatást is. Szergyenko egyebek mellett gondoskodott arról, hogy az AfD parlamenti frakciója keresetet nyújtson be a német szövetségi alkotmánybírósághoz az Ukrajnába irányuló tankszállítás leállítása érdekében. Szergyenko eddig minden vádat tagadott.

Orosz kémkedés miatt ítéltek el két külföldi állampolgárt Lengyelországban

A nem nyilvános per közel egy évig tartott. A börtönbüntetésbe az orosz és a belarusz elítélt esetében is beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött időt >>>