Donald Trump kínai kereskedelmi háborúja megrostálta a két globális szuperhatalom közötti gazdasági kapcsolatokat. Második ciklusára vonatkozó tervei azzal a kockázattal járnak, hogy teljesen elvágja őket.

A volt elnök 60 százalékos százalékos vámot vetne ki minden kínai importra. Ez gyakorlatilag nullához közelítené a két ország közötti 575 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat

derül ki a Bloomberg elemzéséből.

A kínai gazdaság és a zuhanó tőzsde számára (amely több mint 40 százalékkal csökkent a 2021-es csúcshoz képest) ez rossz hír.

Ami még rosszabb, Trump retorikája még nagyobb nyomást gyakorolhat Bidenre, hogy a választások napjáig keményebb intézkedéseket hozzon.

Az elnök tudja, hogy a Kínával szembeni kemény fellépés bizonyítottan szavazatnyerő. Joe Biden nem biztos, hogy valami olyan drasztikusat tervez, mint Trump vámjai, de a korlátozások egész széles tárháza közül választhat az adatforgalomtól az elektromos járművekig, amíg az amerikaiak elmennek szavazni, mielőtt bevezetné őket – fogalmazott a Bloomberg.

A gazdasági portál a kínaiakkal kapcsolatban megjegyzi, hogy Pekingben a tisztviselők azt mondják, hogy nincs egyértelmű preferenciájuk azzal kapcsolatban, hogy ki legyen az Egyesült Államok következő elnöke. 

Bár Trump kiszámíthatatlan és gyakran agresszív, ugyanakkor szeret alkukat kötni, és alááshatja Biden erőfeszítéseit, hogy még szorosabbra fűzze az együttműködést a térség amerikai szövetségeseivel – mondták a Bloombergnek a kényes témáról beszélve, nevük elhallgatását kérő kínai tisztviselők.

Mindketten nagy fenyegetést jelentenek. Így vagy úgy, Peking egy olyan amerikai elnökkel fog szembenézni, akinek általános stratégiája Kína fejlődésének kizárása és megfékezése

– mondta a portálnak Sang Baichuan, a pekingi Nemzetközi Üzleti és Gazdasági Egyetem professzora, a kínai kereskedelmi minisztérium tanácsadója.

Washington nem fektetheti kétvállra Pekinget Ázsiában

Az amerikai kül- és védelmi politikában mélyen gyökerezik az az elképzelés, hogy Ázsiában katonai dominanciára kell törekedni. Ez a feltevés még inkább megmerevedhet, mivel mindkét párt vezetői attól félnek, hogy Peking katonai téren leelőzheti Washingtont.