Szeptemberben a kínai export a vártnál kevésbé, az import viszont a vártnál kissé jobban csökkent, a külkereskedelmi többlet így meghaladta a piaci várakozásokat. Az export az ötödik, az import pedig a hetedik egymást követő hónapban csökkent az általában is lassuló világkereskedelmi forgalom közepette – jelentette pénteken a pekingi központi vámhivatal, a GACC.

Kína exportja szeptemberben 6,2 százalékkal, 299,13 milliárd dollárra zsugorodott az előző havi 8,8 százalékos csökkenést követően, a várakozás 7,6 százalékos csökkenés volt. A szeptemberi volt az export ötödik egymást követő csökkenése, de a sorozaton belül a legalacsonyabb ütemű, jelezve a gazdaság fokozatos stabilizálódását.

A ritkaföldfémek exportja 17,6 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest, mivel a beszállítók többet adtak el belföldön, hogy kielégítsék a keresletet.

Durvul a chipháború: korlátozza a gallium és germánium kivitelét Kína, felkészülnek a ritkaföldfémek

Kilőttek egyes kínai fémipari vállalatok részvényei, miután Peking hirtelen bejelentette: augusztus 1-től korlátozza a gallium- és germánium-termékek kivitelét, amelyeket nagy sebességű számítógépes chipekben, elektromos járművekben (EV-kben) és optikai kábelekben is használnak. Bővebben --->

A kereskedelmi partnerek közül Japánba éves összevetésben 6,4 százalékkal, Dél-Koreába 7 százalékkal, Tajvanra 41 százalékkal, Ausztráliába 17,8 százalékkal, az Egyesült Államokba 9,3 százalékkal, az ASEAN-országokba 15,8 százalékkal és az EU-ba 11,6 százalékkal csökkent szeptemberben a kínai export.

Kína importja szeptemberben 6,2 százalékkal, 221,4 milliárd dollárra csökkent, az előző hónapban a csökkenés 7,3 százalékos volt. A szeptemberi az import már a nyolcadik havi csökkenés az idén, de május óta a legenyhébb mértékű.

Az acéltermékek behozatala 28,09 százalékkal csökkent, a vasérc importja viszont 1,47 százalékkal nőtt. Nyersolajból 13,67 százalékkal importált többet Kína, finomított olajtermékekből pedig 84,58 százalékkal többet. Szenet 27,50 százalékkal többet hozott be külföldről.

A Japánból 13,7 százalékkal, Dél-Koreából 14,8 százalékkal, Tajvanról 14,8 százalékkal, az Egyesült Államokból 12,6 százalékkal csökkent a kínai behozatal szeptemberben. Az ASEAN-országokból 7,0 százalékkal kevesebbet importált Kína. Az EU-ból viszont 0,6 százalékkal, Ausztráliából pedig 4,9 százalékkal többet.

Kína külkereskedelmi többlete szeptemberben 77,71 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 82,72 milliárd dollárról, de meghaladta a 70,00 milliárd dolláros piaci előrejelzést és nagyobb lett az augusztusi 68,36 milliárd dollárnál is.

Az Egyesült Államokkal szemben Kína kereskedelmi többlete szeptemberben 33,2 milliárd dollárra nőtt az augusztusi 33,06 milliárd dollárról.

A fák mégsem nőnek az égig: zuhanni kezdtek a fizetések Kínában

Elérte a válság a sok évtizedes növekedés után túlfűtötté vált kínai gazdaságot, és mivel infláció nincs, az egyensúly a fizetések csökkenésével tud beállni. A klasszikus piacgazdaságban ebből lesz a deflációs spirál, kérdés, hogy az egypártrendszerű Kína hogyan jut túl ezen. Bővebben --->