A mai, magasabb fizetésekért folytatott tanári sztrájk elsősorban a tanév végi zárórendezvényeket és a hatodik osztályos tanulók középiskolai átállási napjait érintette Angliában. A Nemzeti Oktatási Szövetség (NEU) és további három érdekképviselet szerint a kormányon múlik, hogy az őszi időszakban is folytassák-e a tiltakozó akciókat.

Mennyi az annyi?

Robert Halfon oktatásügyi miniszter a lehetséges tanári fizetésemelésekről elmondta:

Ez egy nagyon nehéz döntés. Tisztességes akarunk lenni a tanári karral szemben, de egyben méltányosak az adófizetőkkel szemben is.

 

A brit kormány egyébként a jövő évi tanári fizetéseket egy független bérfelülvizsgáló testület beszámolója után mérlegeli. Ez a testület állítólag 6,5 százalékos emelést javasolt a tanárok számára, az oktatási szakszervezetek pedig azzal vádolták a kormányt, hogy ráült a jelentésre.

Folytatódik az alkudozás

Robert Halfon azt mondta a BBC Breakfast-nek, hogy nem látta a végső jelentést, és nem tudta megerősíteni a 6,5 százalékos béremelési javaslatot.

Mary Bousted, a NEU érdekvédelmi szövetség közös főtitkára a BBC Radio 4 Today című műsorának nyilatkozva elmondta:

Úgy gondolom, hogy a tagok elfogadnák a 6,5 százalékos béremelést, viszont az iskoláknak nincs pénzük arra, hogy plusz 6,5 százalékot fizessenek a tanároknak. Számításaink szerint ehhez átlagosan 3 százalékos extra állami finanszírozásra lenne szükség.

szakszervezeti vezér hozzátette, az őszi tiltakozó akciókra nem kerül sor, amennyiben a brit kormány teljes finanszírozású, 6,5 százalékos fizetésemelést ajánl fel.

Az elmúlt tanévben egyébként a legtöbb állami iskolai tanár fizetése átlagosan öt százalékkal emelkedett Angliában.

Az intenzív tárgyalások után a brit kormány eddig további ezer font egyszeri kifizetést ajánlott fel. A legtöbb tanár számára jövőre 4,3 százalékos emelést is kínált, a kezdő fizetések pedig elérik az évi 30 ezer fontot, azaz több mint 13,5 millió forintot. Az ajánlatot a négy legnagyobb tanári érdekképviselet visszautasította.

A múlt hónapban közzétett brit kormányzati adatok szerint tavaly csaknem 40 ezer főállású munkaképes pedagógus hagyta el a szakmát. Összességében azonban 2800 fővel 468 400-ra nőtt a tanárok száma, mivel több tanár került a szakmába.

Sztrájkkal és tüntetéssel indul a hét a pedagógus státusztörvény ellen

Újabb sztrájknap lesz a mai, amelyet a két nagy pedagógus szakszervezet közösen hirdetett meg a hazai köznevelési és szakképzési intézményekben. Ezzel is tiltakozva a kormány által március elején meghirdetett úgynevezett státusztörvénnyel szemben.Bővebben --->