Európa legnagyobb diszkont légitársasága, a Ryanair hárommilliárd dollárt (körülbelül 1000 milliárd forint) tervez befektetni Ukrajna légi közlekedésének újjáépítésébe a háború után, illetve azt követően, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) biztonságosnak ítéli az ország légterét – idézi az MTI Michael O'Leary vezérigazgatót, aki csütörtökön Kijevben beszélt erről.

Az ír légitársaság vezetője ígéretet tett arra is, hogy a háború végével gyorsan újraindítják majd a légijáratokat: ukrán kormányzati tisztségviselőkkel tartott megbeszélése után azt mondta, hogy nyolc héttel a légtér megnyitását követően újraindítják járataikat.

A Ryanair Kijev, Lemberg (Lviv) és Odessza repülőterein mintegy 30 repülőgépet állomásoztat majd, heti több száz járatot kínálva az Európai Unió tagországaiba, 20 fővárosba. A vállalat tájékoztatása szerint új, Boeing 737 MAX típusú utasszállítókról van szó, amelyek összértéke meghaladja a hárommilliárd dollárt.

Beszélt arról is, hogy öt éven belül a kezdeti ötmillióról tízmillióra emelik az évi utasszámot az országban. Az Ukrajna elleni orosz háborút megelőzően a Ryanair volt a második legnagyobb légitársaság. O'Leary hozzátette, hogy Herszon és Harkiv repülőtereire is visszatérnek, amint az infrastruktúrát sikerül helyreállítani.

„A leggyorsabb módja az ukrán gazdaság újjáépítésének, illetve helyreállításának a diszkont légiközlekedés lesz”

– idézi a távirati iroda a vezérigazgatót.

A legalacsonyabb ár nyer: a Ryanair-vezér feltörölné a padlót a többi légitársasággal

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary a légitársaság rohamos növekedésével számol, illetve nagyobb piaci részesedéshez fűz reményeket európai versenytársaival szemben.