Március végétől Románia Bulgáriával együtt a légi és vízi Schengen része lett, a teljes jogú tagság kapcsán azonban még mindig sok a kérdés.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője ennek kapcsán arról beszélt a Maszol.ro portálnak, hogy a részleges csatlakozás mindenképpen több a semminél, azonban a légi úton közlekedők esetében könnyen korlátozható az útiokmány ellenőrzése nélküli határátkelés.

A szakértő szerint bármit is állítanak a román hatóságok és az uniós intézmények, Románia nincs felkészülve a schengeni csatlakozásra.

„Nem lehet felkészült egy olyan ország, amelynek a legfontosabb kikötője, a konstancai gyakorlatilag teljesen nyitott és ellenőrzés nélküli kapuja az Európai Uniónak. Tavaly az egész kikötőben két rögzített röntgenes konténer átvilágító volt, de egyik sem volt működőképes, az egyetlen mozgóegység pedig már 2016 óta nem működik és leselejtezésre vár. Másrészt a távol-keleti kábítószer, a kínai hamisított játékok és egyéb tiltott tételek csempészete még 2023 végén is szinte zavartalanul és ellenőrizetlenül zajlott Konstancán keresztül” – magyarázta.

Pászkán Zsolt nem tartja valószínűnek, hogy a júniusi EP-választásig napirendre kerülne a teljes jogú tagság kérdése. Ráadásul a bővítést ellenző Ausztriában az ősszel parlamenti választást tartanak, amely miatt még tovább elhúzódhat a folyamat.

A szakértő szerint Ausztria eleve nem „elszigetelt” ebben a kérdésben, hanem sok nyugat-európai politikus is használja az osztrák ellenállást, október–november környékén láthatjuk majd világosabban az erőviszonyokat.

„A magyar elnökség nagy valószínűséggel megpróbálja majd felmérni a lehetőségeket, de a fentebb felvázolt okok miatt ezek nem lesznek túl kecsegtetőek. Azaz nem biztos, hogy lesz-e olyan tárgyalófél Ausztriában, akivel ebben a kérdésben bárki eredményeket érhetne el. Bukarestben nagyon bizakodóan várták a svéd, de különösen az akkor éppen szocialista vezetésű spanyol elnökséget is, mégsem lett ezekből a reményekből semmi” – mondta Pászkán Zsolt a magyar uniós elnökséggel kapcsolatos várakozásokról.

 

 

 

A románokhoz se jönnek az uniós pénzek

Nemcsak a magyar államtól, hanem a bukaresti kormánytól is visszatartja az uniós pénzeket az Európai Bizottság. Míg Magyarország az úgynevezett RRF alap forrásaihoz nem juthat teljesen hozzá, addig a keleti szomszédunk az országos helyreállítási tervből (PNRR) nem kapja meg a Romániának járó uniós támogatást.