Frissítés:

A Roszaviacija a kabuli orosz nagykövetség információira hivatkozva ismertette, hogy a helyi kereső-mentő szolgálatok megtalálták az Oroszországban bejegyzett gép roncsait és előzetes információk szerint négy túlélőt - köztük a pilótát - különböző fokú sérülésekkel. A légügyi hatóság hozzátette, hogy a fedélzeten lévő másik két személy sorsát még igyekeznek tisztázni.

Két tálib tisztségviselő Badahsán tartományban ugyanakkor azt mondta, hogy a lezuhant gép két utasa meghalt. Hán Mohammad, a tartományi kormányzó kabinetfőnöke szerint a négy túlélő most a helyi hatóságokkal van. Zabiullah Amiri, az észak-afganisztáni tartomány tájékoztatási osztályának vezetője megerősítette az áldozatok és a túlélők számát.

Zabiullah Amiri, az észak-afganisztáni tartomány tájékoztatási osztályának vezetője korábban azt mondta: „Lezuhant egy repülőgép, de a helyszínt nem pontosították”. Hozzátette: „A falusiak értesítettek minket”.

Badaksan tartomány Tádzsikisztánnal, Kínával és Pakisztánnal határos. A baleset a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen történt, amelyet a Hindukus hegyvonulat szel át, több mint 7 ezer méter magas csúcsokkal.

A baleseti terület mintegy nyolcórás autóútra van a tartományi fővárostól, Faizabadtól – mondta Amiri.

Időközben kiderült, hogy egy Oroszországban bejegyzett, Falcon 10-es típusú sugárhajtású repülőgépről van szó. Az URA.ru orosz híroldal arról számolt be, hogy a fedélzeten két utas és négyfős személyzet tartózkodott.

A Free Press Journal szerint a repülőgép az Athletic Group LLC és egy magánszemély tulajdonában van. A hatósági jelentések alapján a lap azt írja, hogy a balesetben érintett Falcon 10-es repülőgépet 1978-ban gyártották.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülése szerint a gép egy bérelt egészségügyi járat, amely az indiai Goa, az üzbegisztáni Taskent és a moszkvai Zsukovszkij repülőtér közötti útvonalon volt szolgálatban.

A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság kapcsolatban áll Afganisztán és Tádzsikisztán légügyi hatóságaival az eltűnt repülőgép ügyében, a keresés folyamatban van.

A Wikipedia adatbázisa szerint a Dassault Mystère/Falcon 10 a francia Dassault Aviation repülőgépgyártó által kifejlesztett sugárhajtású repülőgép. Számozási sorrendje ellenére valójában a Falcon 20 után fejlesztették ki, és bár néha annak kicsinyített változatának tekintik, teljesen áttervezték, nem kör alakú törzzsel, új szárnnyal, réselt szárnyakkal, osztott utasajtóval és a Falcon 20-hoz képest  egyszerűbb áramkörrel. Bővebben>>>

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport