Franciaországban rekordszámú, 142 500 menedékkérelmet regisztráltak tavaly, ami 8 százalékos emelkedést jelent az előző évi 131 ezerhez képest, de elmarad az európai átlagtól – közölte kedden a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA).

Az előzetes adatok szerint a 2023-ban regisztrált növekedéssel Franciaországban ugyanaz az emelkedő tendencia tapasztalható a menedékkérelmek területén, mint a szomszédos európai országokban. „Ez a nyolc százalékos növekedés nem kizárólag Franciaországra jellemző, egy európai tendenciába illeszkedik, és továbbra is jóval az európai átlag alatt marad, amely várhatóan 15 és 20 százalék között mozog” – mondta az AFP hírügynökségnek Julien Boucher, az OFPRA vezetője.

2023-ban közel 142 500 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az OFPRA-hoz. Ezek közül mintegy 123 400 első menedékjog iránti kérelem volt

– írta közleményében a menekültstátusz kiadásáért felelős francia hatóság. 2022-ben az OFPRA 131 ezer kérelmet regisztrált, ami alig marad el a koronavírus-járvány előtti rekordtól, amelyet 2019-ben regisztráltak 132 ezer kérelemmel.

A migráció kedvenc célpontja Németország

A növekedés kiemelkedően jelentős Németországban, ahol 2023-ban mintegy 350 ezer kérelmet regisztráltak tavaly, ami 51 százalékos emelkedést jelent, míg Spanyolországban 37 százalékos volt a növekedés – hívta fel a figyelmet a francia hatóság.

Az ENSZ adatai szerint 2023 közepén világszerte több mint 110 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, akár fegyveres konfliktus következtében, mint Ukrajnában, akár természeti jelenségek, például aszályok és árvizek miatt, akár humanitárius válságok okán, például Afganisztánban. A menekültek 75 százalékát a fejlődő országok fogadják be.

Hatodik éve Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő Franciaországba, több mint 17 500 első kérelemmel.

Őket követik a bangladesiek (8600), a törökök (8500), a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezők (8000) és a guineaiak (7000). Az első tíz országhoz tartozik még Elefántcsontpart, Grúzia, Szíria, Szudán és Ukrajna.


A menekültstátuszt a kérelmezők 33 százaléka kapta meg tavaly, ami négyszázalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A növekedés a menedékkérők állampolgárságával áll összefüggésben a OFPRA szerint. Az afgán kérelmezők 69 százaléka megkapta a menekültstátuszt, míg a bangladesieknek kevesebb mint nyolc, a törököknek pedig 17 százaléka. Franciaországban jelenleg 550 ezer menekült él.