Miután évek óta a mesterséges intelligencia szabályozásáról beszélnek, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden megismételte, hogy a technológia lehetőséget is jelent. A svájci Davosban, a Világgazdasági Fórum (WEF) rendezvényen tartott ünnepi beszédében a Bizottság vezetője feltűnően káprázatos technológiai jövőt festett.

A mesterséges intelligencia és annak „kedvezőtlen következményei” szerepeltek a WEF múlt héten közzétett éves globális kockázati jelentésében a hosszú távú kockázatok listáján – írja a Politico.

A magát technikai optimistának tartó von der Leyen rávilágított egy – a tervek szerint jövő héten megjelenő – bizottsági javaslatra, amelynek célja, hogy az európai MI startupokat a kontinens szuperszámítógépeinek számítási kapacitásával kösse össze.

Az EU-nak olyan innovatívnak kell lennie, mint a Microsoft

Az EB elnöke kiemelte továbbá az unió versenyelőnyét az ipari adatok terén. Az EU e ciklus során elfogadott egy törvényjavaslatot a gépi úton előállított adatok áramlásának elősegítésére.

A mesterséges intelligenciát páratlan minőségű adatokon tudjuk képezni, és ebbe szeretnénk befektetni, ezért az európai startupoknak, a kis- és középvállalkozásoknak hozzáférést fogunk biztosítani a saját világszínvonalú szuperszámítógépeinkhez

– mondta von der Leyen, aki az EU javaslatát ahhoz hasonlította, amit a Microsoft tesz a ChatGPT-ért azzal, hogy azt saját szuperszámítógépein futtatja.

A szuperszámítógépekhez való hozzáférés azonban nem lesz feltétel nélküli – mondta Iliana Ivanova, a blokk innovációs biztosa a Politicónak adott interjúban hétfő este Davosból. „A mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek hozzájárulása a termelékenység és a hatékonyság növeléséhez nagyon egyértelmű” – mutatott rá Ivanova. Hozzátette azonban, hogy meg kell vizsgálni az ilyen projektek etikai szempontjait is.