Oroszország csütörtökön kijelentette, hogy lehetetlen a nukleáris fegyverzetellenőrzésről tárgyalni az Egyesült Államokkal az ukrajnai helyzet figyelembevétele nélkül, azzal vádolva Washingtont, hogy katonai dominanciára törekszik.

Szergej Lavrov külügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Washington azt javasolta, válasszák szét a két kérdést, és folytassák a „stratégiai stabilitási” tárgyalásokat a két ország között, amelyek a világ messze legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkeznek – írja a Reuters.

Lavrov azonban kijelentette, hogy a javaslat elfogadhatatlan a Kreml számára, mivel a Nyugat Ukrajnát támogatja a második évéhez közeledő háborúban.

A párbeszéd hiánya azért jelentős, mert a mindkét fél stratégiai nukleáris robbanófejeit korlátozó New START-megállapodás 2026 februárjában le fog járni. Ezt követően a két országnak nem maradna nukleáris fegyverkezési megállapodása egy olyan időszakban, amikor a nemzetközi feszültség az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmagasabb szinten van.

Nem látjuk a legcsekélyebb érdeklődést sem az Egyesült Államok, sem a NATO részéről az ukrán konfliktus rendezése és Oroszország aggodalmainak meghallgatása iránt

– jelentette ki az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov szerint a Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy egyre nagyobb hatótávolságú fegyvereket használjon „mélyen Oroszország belsejében” végrehajtott csapásokhoz. Az ilyen csapások az elmúlt hetekben fokozódtak, beleértve a déli Belgorod várost ért támadást, amely december 30-án 25 ember halálát okozta. 

„Nem utasítjuk el ezt az elképzelést a jövőre nézve, de ezt a lehetőséget attól tesszük függővé, hogy a Nyugat felhagy-e az Oroszország érdekeit aláásó és nem tisztelő politikájával” – mondta a tárcavezető.