Teljes napfogyatkozás lesz április 8-án Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada egyes részein. A jelenség akkor következik be, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül és ezzel eltakarja a napfényt – írja a Euronews. Minél közelebb van a Hold és minél távolabb a Nap, annál hosszabb lehet a teljes sötétség.

Április 7-én jár a Hold legközelebb a Földhöz, ezért kissé nagyobbnak is tűnik az égen, így a teljes napfogyatkozás egyes területeken akár 4 perc és 28 másodpercig is tarthat.

A szakértők szerint a teljes napfogyatkozás gyakran a semmi közepén történik, például a Csendes-óceán déli részén vagy az Antarktiszon. Európában 2026 augusztusában lesz a következő teljes napfogyatkozás, amikor átszeli Grönland, Izland és Spanyolország északi peremét.

Spanyolországban 2027 augusztusában ismét teljes napfogyatkozás lesz látható, ezután pedig csak 2061-ben fog bekövetkezni hasonló.

A teljesség során a napfogyatkozást figyelők minden irányban körülnézhetnek a horizonton, és láthatják, hogy milyen a 360 fokos naplemente hatás.

A szakértők arra kérik a megfigyelőket, hogy a ritka esemény előtt viseljenek speciális szemüveget.

A részleges napfogyatkozás megfigyelése károsíthatja a szemet.

A teljesség idején, amikor a Nap teljesen eltűnik, akkor lehet szabad szemmel nézni, de előtte és utána elengedhetetlen a szemüveg használata, mert megóv a szemkárosodástól.

Szakértők szerint a kamerákat, távcsöveket és távcsöveket speciális napszűrőkkel is fel kell szerelni a biztonságos megtekintés érdekében.