Felipe Massa, a Ferrari korábbi pilótája a londoni legfelsőbb bíróságon keresetet nyújtott be a Forma-1, a korábbi kereskedelmi vezető, Bernie Ecclestone és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ellen a 2008-as világbajnoki cím elismerése és pénzügyi kártérítés iránt.

A benyújtott bírósági dokumentum szerint a Massa által a világbajnoki címtől való egyetlen pontnyi elmaradása miatt állítólagosan elszenvedett anyagi veszteséget 64 millió fontra (29,8 milliárd forint) becsülik. Ez az összeg a pályafutása hátralévő részében járó fizetése, a szponzori és kereskedelmi lehetőségekből származó pénz, valamint a Ferraritól kapott 1,7 millió fontos bónusz különbözetét takarja – írja a Reuters.

Mindig is azt mondtam, hogy a végsőkig fogok küzdeni. Mivel az FIA és a Forma-1 vezetői úgy döntöttek, hogy nem tesznek semmit, ezért bírósági úton fogjuk elérni ennek a történelmi igazságtalanságnak a korrigálását

– mondta Massa.

A 2008-as bajnoki címet a brit Lewis Hamilton nyerte, aki akkor a McLarennél versenyzett, mára pedig már hétszeres világbajnok a Mercedesszel. A 42 éves Massa azt akarja, hogy az FIA ismerje el, hogy megsértette saját szabályait, amikor nem vizsgálta ki azonnal a Szingapúri Nagydíjon történt balesetet, amely a nemsokára a sportág egyik legnagyobb botrányává nőtte ki magát.

A brazil az F1 Insider német weboldalnak egy Ecclestone-idézetet emelt ki, amely szerint Massának világbajnoknak kellett volna lennie, de megfosztották a megérdemelt címtől. A most 93 éves brit azt is elmondta, hogy akkoriban nem volt elég információ ahhoz, hogy kivizsgálják az ügyet, és töröljék a szingapúri futamot.