A lengyel Legfelsőbb Számvizsgáló Kamara (NIK) jelentése szerint a tavalyi év végéig az országot vezető Mateusz Morawiecki és miniszterei korrupción alapuló állami beszerzési hálózatot hoztak létre a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközök megvásárlásához. 

A jelentésből kiderül, hogy a PiS-kormány vezetősége közvetlenül utasította az állami cégeket, hogy adott áron, csak bizonyos meghatározott vállalatoktól vásárolják meg a létfontosságú termékeket – írja a The Warsaw Voice.

A Számvizsgáló Kamara jelentése szerint a maszkok, légzőkészülékek és fertőtlenítőszerek vagyis a Covid19 elleni védekezéshez nélkülözhetetlen eszközök beszerzését állami tulajdonú vállalatokra bízták.

Morawiecki személyes utasítására Jacek Sasin állami eszközökért felelős miniszter nevezte meg a kormány által preferált cégeket és a megvásárlandó felszerelések listáját, illetve a beszerzések árát. Az Egészségügyi Minisztériumot kihagyták a folyamatból.

Megkérdőjelezhető minőség

A NIK-jelentés szerint az így vásárolt maszkok nem voltak alkalmasak a légzőszervek védelmére, emiatt a KGHM rézipari cég 100 millió zloty visszatérítését perelte ki  a miniszterelnöki hivataltól. A hasonló állami konstrukcióban vásárolt öltözetek és védőszemüvegek minőségét szintén elégtelennek találták.

A Központi Munkavédelmi Intézet által megkérdőjelezett színvonalúnak bélyegzett áruk mind az állami eszközökért felelős miniszter által kijelölt beszállítóktól származtak. Az érintett vállalatok vezetői szerint az alvállalkozókat a hírszerző ügynökségnek kellett volna ellenőrizniük, azonban a Számvizsgáló Kamara vizsgálata szerint elmaradtak ezek az ellenőrzési folyamatok.

Dőlnek a csontvázak, jól tartották a bukott kormány kegyeltjeit

Habár az új Tusk-féle kormány elleni vádak - miszerint boszorkányüldözést folytat elődeivel szemben - nem állnak nagyon messze a valóságtól, ám közben az előző kormányzás is lelepleződik: nemcsak a lengyel közmédia volt a Kaczynski-rendszer fő kifizetőhelye, hanem az Államkincstár, sőt a Legfőbb Ügyészség. Azt mondják, ez még csak a kezdet.Ha kíváncsi a részletekre