Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háborúja több üvegházhatású gázt eredményezett, mint Belgium egész éves kibocsátása – szemlézett egy tanulmányt a dpa hírügynökség, amelyet várhatóan hétfőn tesznek majd közzé az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) Dubajban.

A Lennard de Klerk vezette kutatócsoport arra jutott, hogy 150 millió tonna, kifejezetten a háború miatt termelődött szén-dioxid került a levegőbe az ukrán-orosz háború kirobbanása óta.

A kutatók szerint ennek csaknem az egynegyede kifejezetten a katonai műveletek során került a levegőbe, például a csapatok által használt üzemanyagokból, emellett 15 százalék tüzekből, 12 százalék pedig a légtérzárak miatt hosszabb útvonalra kényszerülő repülőgépekből származott.

A kibocsátások jelentős része azonban a tönkretett infrastruktúra újjáépítéséből származik (ld. kahovkai gát).

De Klerk szerint a világnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a fegyveres konfliktusok környezetre gyakorolt hatására, emellett pedig arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború nyomán végzett kutatások eredményeként Oroszországot akár éghajlati károk okozása miatt is felelősségre lehetne vonni.

Oroszországnak jóvá kell tennie az agressziót, mellyel jelentős mértékű üvegházhatású gáz került a légkörbe, felgyorsítva ezzel az éghajlatváltozás negatív hatásait

- jelentette ki a kutatócsoport vezetője.

A tudósok úgy számolnak, hogy a háború az éghajlat terén már mintegy 9,6 milliárd dollárnyi kárt okozott Ukrajnának.

(MTI)