Az Ungvári Nemzeti Egyetem Szociológia Tanszéke kutatást végzett arról, hogy a kárpátaljai magyarok hogyan vélekednek az Ukrajnában zajló háborúról és annak legégetőbb kérdéseiről – írja a hvg.hu.

A felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a kárpátaljai magyarok többsége szerint Magyarországnak fegyverekkel is támogatnia kellene Ukrajnát. Egész pontosan a válaszadók 53,6 százaléka vélekedik így Kárpátalján.

Az szintén kiderült, hogy Ukrajna magyar lakossága maximálisan megbízik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben. A kutatás résztvevőinek mindössze tíz százaléka számolt be teljes bizalmatlanságról vele kapcsolatban.

Fontos kutatási pont volt az is, hogy milyen csatornákon tájékozódnak az kárpátaljai magyarok. Ennek alapján a lakosság nagyobb mértékben leginkább a magyarországi információs csatornákat használja, élen a magyar tömegmédia (RTL, TV2) áll, amelyek jelentősen megelőzik a többit.

A magyarok háromnegyede az azonnali tűzszünet pártján áll

A magyarországi lakosság 75 százaléka egyetért az azonnali tűzszünet követelésével az orosz-ukrán háborúban – közölte a Nézőpont Intézet legfrissebb, június végi közvélemény-kutatásának eredményeit.

  • A magyarok háromnegyede (75 százalék) szerint helyes az azonnali tűzszünet követelése Ukrajnában,
  • és mindössze 15 százalék helyteleníti azt.
  • Az azonnali fegyvernyugvás célja egyaránt népszerű a békés évtizedekben született 18-39 év közöttiek (73 százalék),
  • a hidegháború idején született 40-59 év közöttiek (77 százalék),
  • és a huszadik század fegyveres konfliktusokkal és megtorlásokkal terhelt időszakában született 60 év felettiek (76 százalék) körében is.

Jobb- és baloldali szavazók ebben nagyjából egyetértenek

A kormánypárti szavazók szinte 91 százaléka egyetért a béketárgyalással, és a fegyveres konfliktus békés rendezését követeli.

  • A felmérés eredménye szerint a baloldali szavazók 58 százaléka tartja helyesnek az azonnali tűzszünet követelését Ukrajnában,
  • kevesebb mint harmaduk (30 százalék) tartja azt helytelennek.