Friss: 

Szombat délben ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben; legalább ketten megsebesültek, az elkövető egy 13 éves palesztin fiú.  A támadásban egy 47 éves férfit és 23 éves fiát érte találat. Eszméletüknél voltak, mikor kórházba szállították őket. A mentők tájékoztatása szerint közepesen súlyos és súlyos sebesülést szenvedtek. A rendőrség lelőtte a támadót, aki a közlések szerint egy 13 éves palesztin származású fiú volt. A helyszínt a kiérkező sürgősségi ellátás és biztonsági erők biztosították. A rendőrség szóvivője terrortámadásnak nevezte a történteket.

Korábban írtuk: 

A helyi média a támadót egy kelet-jeruzsálemi palesztin férfiként azonosította. Az izraeli hívők a zsidó szombat kezdetén imára gyűltek össze a zsidó település egyik zsinagógájában, és éppen távozni készültek, amikor a fegyveres tüzet nyitott. A rendőrök ezután lelőtték a támadót. Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnök az utóbbi évek egyik legsúlyosabb támadásának nevezte a történteket.

Palesztin militáns csoportok dicsérték a támadást, de nem mondták, hogy valamelyik tagjuk a felelős. A támadást a palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben gyűlésekkel és édességek osztogatásával ünnepelték meg. Egy szemtanú elmondta a BBC tudósítójának, hogy látta a fegyverest az utcán, aki a levegőbe lőtt, miközben a biztonsági erők üldözték.

Az időzítés nem volt véletlen

A támadás a holokauszt emléknapján történt, amely annak a hatmillió zsidónak és más áldozatnak állít emléket, akiket a németországi náci rezsim a holokauszt során megölt. „Zsinagógában imádkozókat megtámadni a holokauszt emléknapján, ráadásul sábátkor, borzalmas. Izraeli barátaink mellett állunk” - írta James Cleverly brit külügyminiszter a Twitteren.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter így reagált: „Az Egyesült Államok a leghatározottabban elítéli a szörnyű terrortámadást.” Joe Biden amerikai elnök beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és felajánlotta a támogatás minden formáját - közölte a Fehér Ház.

Röviddel az incidens után Netanjahu és a sokak által kritizált szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir is ellátogatott a helyszínre. 

Ben-Gvir megígérte, hogy visszahozza a biztonságot Izrael utcáira, de egyre nagyobb a düh, hogy ezt még nem tette meg

- írja a BBC jeruzsálemi tudosítója.

Az indulatok azóza szabadultak el, hogy csütörtökön kilenc palesztin - militánsok és civilek egyaránt - meghalt egy izraeli katonai rajtaütés során a megszállt Ciszjordániában lévő Dzsenínben. Ezt rakétatűz követte Gázából Izraelre, amire a zsidó állam légicsapásokkal válaszolt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár „mélységes aggodalmát fejezte ki az erőszak jelenlegi fokozódása miatt Izraelben és a megszállt palesztin területeken” - közölte egy szóvivő. „Ez a pillanat a legnagyobb önmérsékletre int” - mondta Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője.

Izrael az 1967-es közel-keleti háború óta megszállva tartja Kelet-Jeruzsálemet, és az egész várost az ország fővárosának tekinti, bár ezt a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismeri el. A palesztinok viszont egy remélt független állam jövőbeli fővárosaként tartják számon Kelet-Jeruzsálemet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport