A siralmas termékenységi ráta miatt Emmanuel Macron elnök bejelentette az általa „demográfiai újrafegyverkezésnek” nevezett tervet, amely magában foglalja a 25 évesek termékenységi tesztelését. A háborús retorika mellett, amely a magas születési rátát Franciaország nemzetközi versenyképességének eszközeként kezeli, az emberek testéről szóló vita sokakban visszatetszést kelt.

„A születésszám ilyen típusú szemlélete felesleges terhet rak minden szülőképes korú francia nő vállára, sértő módon beavatkozik intim életünkbe és személyes döntéseinkbe. Macron 46 évesen maga döntött úgy, hogy nem lesz apa. Miért nem hagyja, hogy mindenki más is meghozza a saját döntéseit?” – kérdezi Rokhaya Diallo a The Guardian hasábjain.

Rendkívül alacsony azoknak a száma, akik már 25 évesen elkezdik tervezni a gyermekvállalást, a francia nők átlagosan 31 éves korukban szülnek. A szerző szerint a tervezet a csökkenő termékenységgel kapcsolatos előítéleteket erősíti, és teszteket ír elő olyan embereknek, akik talán nem is gondolkodnak a gyermekvállaláson.

Macronnak inkább azt kellene megkérdeznie magától, hogy az emberek képesek-e annyi gyermeket vállalni, amennyit szeretnének.

Franciaországban jelenleg 1,7 gyermek jut egy nőre, de a közvélemény-kutatásokból kiderül: a túlnyomó többség szerint az ideális családkonfiguráció a két gyermek. Emellett többen szeretnének inkább hármat, mint egyet. Tehát elmondható, hogy az emberek a jelenleginél több gyermeket szeretnének.

A biológiára összpontosítani ahelyett, hogy azt a politikai kontextust vizsgálnánk, amelyben az emberek eldöntik, hogy tervezhetnek-e vagy nem tervezhetnek-e gyermekes jövőt, félrevezetés. Bármely nemzeti terv első lépésének a gyermekgondozásra fordított kiadások fenntartása és az állami iskolák minőségének helyreállítása mellett kellene elköteleznie magát ahelyett, hogy aláásná azokat.

A nők sokkal többet vállalnak a háztartási munkából

A párkapcsolatokban a nők viselik a háztartási munka terhének 70 százalékát, ami visszatartó erő a többszörös anyaságtól. Emmanuel Macronnak négy évébe telt, hogy végre lehetővé tegye a nők számára az asszisztált reprodukciós technológiához való hozzáférést, amit az LMBTQ aktivisták azóta követeltek, hogy 2013-ban legalizálták az azonos neműek házasságát. A késedelem miatt sok nő nem kapott esélyt arra, hogy anyává váljon.

Macron kijelentései Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnökének kijelentéseit idézik. Ő nemrégiben hazafias kötelességgé tette az olasz születési ráta növelését az „etnikai csere” ellensúlyozására.

Az államnak minden francia állampolgárnak meg kell adnia a szükséges segítséget ahhoz, hogy eldönthesse, mi a legjobb számára, de mindenkor garantálnia kell a választás szabadságát.

„A francia születési ráta ösztönzése, miközben ezzel párhuzamosan egy keményvonalas új bevándorlásellenes törvényt léptetnek életbe, hasonló ideológiai következetlenség része. Ellentmondás feszül Macron mostani szavai és az között, ahogyan többször is az afrikai nők magas születési arányát okolta a kontinensük szegénységéért” – írja a szerző, aki megjegyzi, hogy a gyermekek nem a nemzet rendelkezésére álló termékek.