Macron megjegyzései Donald Trump volt amerikai elnök Fehér Házba való esetleges visszatérésének következményeire utalnak. Ukrajna csaknem két éve áll háborúban Oroszországgal, a katonai támogatás azonban elakadt a Kongresszusban, mivel a republikánis törvényhozók vonakodnak attól, hogy tovább támogassák az országot. 

A NATO–szkeptikus Trump jó eséllyel pályázik a republikánus jelöltségre az idei amerikai elnökválasztáson, és már fenyegetőzött azzal, hogy nem kel Európa védelmére amennyiben megtámadják. 

Macron a Karlberg katonai akadémián tartott beszédében, hivatalos svédországi látogatása során fejtette ki, hogy a kontinensnek bármi áron meg kell védenie és támogatnia kell Ukrajnát. A francia elnök szerint Európának vezető szerepet kell játszania saját biztonságának garantálásában – írja a Politico. 

Európának nem szabad átruháznia biztonságát nagyhatalmakra, még akkor sem, ha jó szövetségesek.

Az Európai Unió vezetői a csütörtökön tartandó Európai Tanács csúcstalálkozójától remélik egy 50 milliárd eurós segélycsomagról való megállapodást Ukrajna számára. Nagy azonban a félelem, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök vétójogával blokkolni fogja a források folyósítását. 

Emmanuel Macron kétnapos svédországi látogatásán számos területen tárgyal lehetséges partnerségekről. A francia fegyveres erők minisztere Sébastien Lecornu és svéd kollégája Pal Jonson várhatóan nyilatkozatot fog majd aláírni légvédelmi és légellenőrző rendszerekről. Franciaország és Svédország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek fejlett hadiparral rendelkeznek, sőt még saját vadászrepülőgépeket is gyártanak. 

Európa készülhet a háborúra, nukleáris elrettentő erőt akar Manfred Weber

A kontinensnek képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje magát – mondta az Európai Néppárt elnöke. Szerinte Donald Trumpra nem lehet számítani.