A szuperkedd néven ismert előválasztási napon az amerikai nyugati parttól a keleti partig az ország szinte minden vidékén tartanak szavazást. A regisztrált republikánus és demokrata szavazók voksolhatnak: Kaliforniában, Texasban, Oklahomában, Utah és Colorado államokban, Arkansasban és Minnesotában Alabamában és Tennessee-ben, Virginia és Észak-Karolina államban, Vermont, Maine és Massachusetts államban.

A republikánusok Alaszkában is élhetnek az elnökjelölés jogával, az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán ezen a napon a regisztrált demokrata szavazók voksolhatnak elnökjelöltjükre.

Colorado állam republikánus előválasztási eredményére közvetlen hatása van a szövetségi Legfelsőbb Bíróság hétfőn hozott határozatának. A testület helyt adott Donald Trump beadványának, amely kifogásolta Colorado állam legfelsőbb bíróságának tavaly decemberben hozott döntését az indulásból való kizárásáról. Colorado állam legfőbb bírói fóruma arra hivatkozott, hogy Donald Trump a 2021. január 6-i eseményekben felelőssé tehető és zendülésben érintett. A szövetségi Legfelsőbb Bíróság egyhangú döntése szerint Colorado állam bírói tanácsának nem volt joga ilyen értelmű határozatot hozni, ezért a március 5-én Donald Trumpra leadott szavazatokat is figyelembe kell venni a voksok összesítésekor.

Az elmúlt öt napban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások alapján a republikánus előválasztási versenyben országos szinten Donald Trump előnye behozhatatlannak látszik.

Szombaton a New York Times napilap megrendelésére készült felmérés azt mutatta, hogy

  • a volt elnököt a republikánus szavazók 76,
  • míg Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzót 21 százalék támogatja.

Egy nappal korábban a Forbes is kiadta legfrissebb kutatásának eredményét, ami szerint

  • Donald Trump mögött 79,
  • míg Nikki Haley mögött 12 százaléknyian állnak.

Szorosabb versenyt ígér a Virginia állambeli előválasztás, ahol Donald Trump 51 százalékra számíthat, míg ellenfele 43 százalékra egy múlt pénteken megjelent közvélemény-kutatás alapján. Az ország meghatározó államában, az összességében demokrata többségű Kaliforniában, a republikánus elnökjelöltek versenyében a felmérések Donald Trump országos átlaghoz közeli előnyét mutatják.

A republikánus versenyben Donald Trump az elnökjelöltség véglegesítése szempontjából fontos delegálti szavazatok közül 244-gyel rendelkezik már, míg Nikki Haley azután, hogy vasárnap a fővárosban, Washington DC-ben győzni tudott, 43-mal.

A republikánusok az előválasztások során összesen 2149 delegálti szavazatot osztanak ki, a többséghez 1215 voks megszerzésére van szükség. A szuperkedden 874 szavazat sorsa dől el. Ha Donald Trump megszerzi, akkor politikai értelemben már biztosra vehető a jelöltsége, akkor is, ha Nikki Haley-nek matematikai esélye maradt még az eredmény megfordítására.

Donald Trump és kampánycsapata azt a célt tűzte ki, hogy március közepére eldöntse a versenyt és megszerezze a több mint 1215 delegálti szavazatot.

A Republikánus Párt július közepén Milwaukee-ban tartja az elnökjelölő konvenciót, a Demokrata Párt augusztus közepén Chicagóban, és ekkor válik véglegessé, hogy a két párt kit indít a november 5-i elnökválasztáson.

 

 

 

Egíy választáson minden jelölt bedob amit csak tud, Trump most éppen generált fekete szavazókkal pózol a közösségi médiában. A Black Voters Matter elnevezésű csoport társalapítója szerint különösen a fiatal fekete szavazókat próbálják meg befolyásolni ezekkel. Erről itt olvashat többet >>>

A demokrata párton belül a hivatalban lévő elnök újraindulása miatt a szokásjog alapján vele szemben nem indulnak esélyes kihívók.

Így Joe Biden támogatottsága elsöprő az előválasztási folyamatban. A New York Times által megrendelt felmérés szerint a demokrata szavazók 79 százaléka áll az elnök mögött, míg Dean Phillips kongresszusi képviselőt 10 százalék támogatja.

 

 

 

Biden túl öreg elnöknek, de Trump sem mai csirke - ezzel a címmel írtunk arról, hogy az amerikai közbeszédnek állandó témája az éppen aktuális elnök egészsége és kora. Ez a legjobban Joe Biden jelenlegi elnök regnálása alatt került előtérbe. Biden 81, Trump pedig 77 éves. Itt vannak a részletek >>>