A Napi Gazdaság cikke

Koncepciót váltott a BFVK Zrt., s a korábbi értékesítési tendereket − tavaly mintegy tízmilliárd forint bevételt reméltek a fővárosi ingatlanok eladásából − hosszú távú bérleti kiírásokkal váltották fel. Legalábbis három vidéki, évek óta eladásra kínált  műemlék kastély, valamint egy szintén védett és régóta vevőt kereső budapesti iskola esetében így cselekedtek.

A kéthely-sáripusztai, tordasi és szőlősgyöröki kastély bérlője vagy fejlesztője szabadon választhatja meg a funkciót, az előírásoknak megfelelően alakíthatja rezidenciává, kastélyszállóvá, konferencia- és wellnessközponttá, alapítványi iskolává, vadászközponttá vagy egészségcentrummá az épületeket.

A budai belvárosban lévő Jurányi utcai iskolánál szintén csak az előírások jelentik a kötöttségeket, a bérbeadó további korlátokat nem állít, a kiírás az irodai, oktatási intézményi vagy diákszállás funkciókat említi.

A működtetéshez szükséges felújításnál a bérlőt, fejlesztőt ugyanazok a műemléki előírások kötik, mint a tulajdonjog megszerzőjét, egyébként is legalább 50-100 éves konstrukciók jöhetnek szóba − mondta a Napi Gazdaságnak a BFVK Zrt. igazgatótanácsának elnöke.

Baross Pál szerint el kell kerülni a Balettintézet-szindrómát, mert hiába is találnának vevőt a műemlékekre, ha az új tulajdonos nem teljesíti a helyreállítási kötelezettségeket, azok "visszahullanak" az eladóra. Baross a fővárosi ingatlanállomány hasznosítását preferálja az eladással szemben, ugyanakkor megjegyzi, a kastélyok esetében ez azért is nehéz, mert az a funkció, amire eredetileg építették őket, ma már eltűnt.


Műemlék ingatlanok értéke (millió forint)

Tordas191,5
Szőlősgyörök171,8
Kéthely56,3
Jurányi u-i iskola732,0

Forrás: BFVK Zrt.

A jelenlegi piaci helyzetben legalább olyan nehéz bérlőt, mint vevőt találni a műemlék ingatlanokra, amelyeknek a felújítását a befektetők jelentős része feneketlen kútnak minősíti − mondta lapunknak Dippong Magdolna műemléki ingatlanszakértő. Az új örökségvédelmi törvény tisztább helyzetet teremt az ingatlanfejlesztőknek, pontosabban definiálja a tulajdonos vagy a fenntartó kötelezettségeit, szigorúbb azonban nem lett, nem gördít plusz nehézséget a munkálatok elé.