A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) három, a Rába tulajdonában lévő üdülőingatlant hirdetett meg eladásra, ezekre külön-külön lehet licitálni 2022. március 1. és 3. között az Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül.

Kalapács alá kerül a Rába Járműipari Holding Nyrt. balatonszemesi, Táncsics Mihály út 2. szám alatti, több mint egyhektáros ingatlana; az árverés 231,14 millió forintról indul, az ár tartalmazza a 27 százalékos áfát is. A területen hat épület: fa- és téglaházak állnak, de 15 éve nem használtak, ezért az állaguk leromlott. Az ingatlan a településen áthaladó 7-es számú főúttól délre, a Balatontól két kilométerre helyezkedik el - írja az MNV. A Google-térkép szerint egy utcányira van tőle a Kistücsük étterem és két utcányira a Latinovits-emlékház.

A másik balatoni üdülő, amit eladnak, egy 5322 négyzetméteres ingatlan Siófokon, a Kazinczy Ferenc utca 14. szám alatt, a Siófok-Sóstó horgásztó mellett, rajta 18 faházzal és egy központi épülettel. Ezeket sem használták közel másfél évtizede. Az MNV szerint az épületek gyenge műszaki állapotúak. A kikiáltási ár bruttó 168,9 millió forint.

A harmadik eladó ingatlan nagyon szép környezetben, a fehérvárcsurgói víztározó menti üdülőövezetben, az Aranyhegy dűlőn található. A 8799 négyzetméteres területen 1975-ben épült, három darab négyszemélyes faház és egy közösségi helyiségként használt üdülőépület áll, ám ezek is 2006 óta használaton kívül állnak, az állapotuk ennek megfelelő az MNV szerint.

A Vaskapu-tároló (azaz a fehérvárcsurgói víztározó) a település honlapja szerint kedvelt horgásztó és fürdőhely. A Rába saját, korábbi értékesítési hirdetménye szerint az üdülőingatlan területe parkosított, fákkal, tujákkal, növényekkel van beültetve, és a 312 hektár vízfelületű horgásztó partjától mintegy 300 méterre van. Az MNV nem szabott meg magas induló árat: áfával együtt 40 005 000 forintot.

 

Balatonszemes, MNV, Rába.üdülő
Balatonszemes, Rába-üdülő faházakkal.
Kép: EÉR/MNV
A fehérvárcsurgói ingatlan tulajdonosa a Rába Járműalkatrész Kft., amely a Rába Nyrt. leányvállalata. A két balatoni üdülő közvetlenül a Rába Nyrt. birtokában van.

 

A Rába Nyrt. tíz éve többségi állami tulajdonba került, tavaly augusztusban az állami részvények 20 százalékát ingyenesen odaadták a Széchenyi István Egyetemért Alapítványnak, 54 százalék maradt az innovációs tárca tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-nél.

A Rába tavaly eladta Győr történelmi belvárosában álló Konferencia Hoteljét is, 1,455 milliárd forintért, a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak. Az utóbbi "tehetséggondozó" alapítvány a közelmúltban több mint 500 milliárd forintnyi állami vagyont (ingatlan, részvény, pénz) kapott.