Eszerint Magyarországon a saját lakás megvásárlásának lehetősége a jövedelmeket is figyelembe véve az európai átlag alatt van.

A legjobb helyzet Belgiumban van, ahol a lakosoknak átlagosan csupán 3,2 évnyi bruttó átlagkeresetre van szükségük saját lakás vásárlásához. Németországban ugyanez az érték 3,3 év, ezzel szemben az Egyesült Királyságban mindehhez 10 évnyi bruttó átlagkereset szükséges.

Bár a régiónkban a cseh lakásárak a legmagasabbak, a jövedelemviszonyokat is figyelembe véve a cseheknek a legelérhetőbb a saját lakáshoz jutás. A saját lakás lehetősége alapvetően az adott ország fejlettségének a függvénye: minél fejlettebb az adott ország, annál könnyebb a lakás megvásárlása. Ez alól kivétel az Egyesült Királyság, ahol a magas ingatlanárakat a külföldiek befektetési kereslete, illetve a betelepülők és a külföldi munkavállalók által generált kereslet is hajtja - véli Kohári Gábor, a Deloitte budapesti irodájának ingatlan-tanácsadási vezetője.

Napi.hu

A 2014-es ingatlanárak alakulása Európa-szerte nagy eltéréseket mutat: a legnagyobb lakásár növekedés Írországban volt (31,7 százalék), de Izraelben is 25,6 és az Egyesült Királyságban 21,6 százalék volt. Spanyolországban is trendfordulót regisztráltak, ott 10,5 százalékkal nőttek a lakásárak az előző évek lejtmenetét követően. A legnagyobb árcsökkenés Oroszországban volt (+16,6 százalék).

Tavaly az új lakások átlagos fajlagos ára Prágában négyzetméterenként 2 020 euró volt, ez 13 százalékkal magasabb a varsóinál (1 760 euró), és több mint 40 százalékkal magasabb a budapesti áraknál (1 190 euró).