Ha a munka rámegy az egészségére

A legtöbb munkakörhöz valamekkora mértékben mindig társul némi stressz, de egyáltalán nem mindegy, mennyi. Nyilván mindenhol vannak húzós napok, azonban, ha azon kapja magát, hogy mind az általános fizikai erőnléte, mind a mentális egészsége kezd rámenni a munkájára, akkor bizony érdemes elgondolkodni a váltáson. Ha nehezen tud koncentrálni, állandóan szorong, lehangolt a munkájával kapcsolatban, akkor azok is intő jelek lehetnek. A krónikus stressz ugyanis veszélyes lehet, fejfájáshoz, gyomor-és bélproblémákhoz, illetve alvászavarhoz is vezethet.

Nincs lehetőség az előrelépésre

Ha tele van ambíciókkal, akkor bizonyára minden vágya, hogy előrébb jusson azon a képzeletbeli ranglétrán. Viszont amennyiben a jelenlegi munkaköre nem teszi lehetővé a cégen belüli előrelépést, akkor érdemes olyan pozíció után néznie, amiben igazán kiteljesedhet. Egyébként az állásinterjúk során érdemes lehet rákérdezni arra, van-e a jövőben lehetőség a cégen belül előrébb jutni. 

A munkateher nő, a fizetés nem

A vállalati világban bevett szokás, hogy 2-3 munkakör feladatait egyetlen személy látja el, az illető fizetésén azonban a megnövekedett munkaterhek nem mutatkoznak meg. Sokan ráadásul menet közben kapják meg ezeket az extra feladatokat, amikor a vezetőség számára kiderül, hogy a személy terhelhető. Ebben az esetben két opció lehetséges: kérjen fizetésemelést, ha azonban nem kapja meg, mindenképpen érdemes más munkalehetőség után nézni.

Mérgező főnök

A munkavállalók világszinten panaszkodnak arra, hogy a felettesük toxikus, a felmondások hátterében pedig rendszeresen éppen az áll, hogy a főnök irreális elvárásokat támaszt az alkalmazottakkal szemben. Ha azt tapasztalja, hogy a főnöke lehetetlen határidőket szab, mindig másokat hibáztat a saját hibái miatt, netán még konfliktusokat is generál, akkor nagy eséllyel arról a munkahelyről minél előbb érdemes távoznia. 

Nem használják ki a benned rejlő potenciált

Számos cégnél jellemző, hogy egy-egy munkavállalót túlterhelnek, akár 2-3 pozíció feladataival is, de az sem egyedi eset, hogy bizonyos alkalmazottakban rejlő potenciált nem használnak ki. Ha túl könnyűnek érzi a munkáját és nincsenek kihívásai, akkor a képességeit nem használják ki eléggé a vállalatnál. Ha ezen változtatna, első körben mindenképpen beszéljen a felettesével, ha viszont nem változik semmi, akkor mindenképpen kezdjen el böngészni az állásajánlatok között – gyűjtötte össze a Karrier Trend