Kellemetlen csalódás érheti, aki az iskolai tavaszi szünet kezdetén tervez repülős utazást, akár budapesti vagy bécsi indulással. Németország után ugyanis Ausztriában is kezdődnek a légitársaságoknál elharapózott sztrájkok.

Szombaton az osztrák Vida szakszervezet bejelentette: a munkaadóval folytatott, sikertelen kollektív tárgyalások következő állomásaként

36 órás figyelmeztető sztrájkra szólítják az Austrian Airlines fedélzeti állományát, azaz mintegy 3500 dolgozót.

A bécsi központú légitársaságnál első körben jövő hét csütörtöktől másnap délig kilátásba helyezett munkabeszüntetés mintegy 430 járatot és 52 ezer utast érint, aminek következtében Ausztriában és például hazánkban is elmaradhatnak a cég tervezett indulásai, illetve az érkezéseknél is jelentős késések fordulhatnak elő.

Ez pedig az élénk húsvéti utazások szezonjában várhatóan megzavarja a mozgalmas nagyhét és az egész ünnepi hétvége légiforgalmát a térségben, mivel a péntek délig tartó leállás után eltart egy ideig, amíg az Austrian Airlines rendszere teljesen helyreáll – közölték.

Az utolsó pillanatban dől el tömegek utazása

Még ugyan van némi esély, hogy elmarad a jövő heti sztrájk, aminek az a feltétele, hogy az Austrian Airlines addig tesz egy elfogadható béremelési ajánlatot a szakszervezet felé, ezt szerda éjfélig várják a munkavállalók képviselői – írja az osztrák Kurier.

Ez azt jelenti, hogy lényegében csak az utolsó pillanatban dől majd el, hogy a légitársaság ügyfelei el tudnak-e repülni a tervezett úti célok felé csütörtökön és pénteken, illetve, hogy mikori járatra tudják átfoglalni a megvásárolt jegyeket.

Az Austrian Airlines az osztrákok nemzeti légitársasága, a német Lufthansa leányvállalata. Utóbbi cégnév mostanában arról is ismerős lehet, hogy a légitársaság földi kiszolgáló személyzete, biztonsági őrei, pilótái, illetve légiutaskísérői már hetek óta rendszeresen sztrájkolnak Németországban, komoly fennakadásokat okozva az ország valamennyi repterén.

Naponta tízmilliós a veszteség

Az Austrian Airlines a mostani bejelentésre közölte, hogy a szakszervezet „eszkalációs intézkedései” nagyban megnehezítik a húsvéti ünnepekre tervezett utazások megvalósítását, de mindent megtesznek az utasaik érdekében.

Ezzel együtt fontos tanács, hogy azok, akik az osztrák utaztatónál vásárolt repülőjeggyel rendelkeznek a jövő hét második felére, indulás előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

A légitársaság riadalma megalapozott: egy napnyi sztrájk akár 10 millió eurós veszteséget okozhat a cégnek, amely jelentős kártérítési felelősséggel jár az utasok felé.

Emiatt a munkaadó hajlandó lenne napokon belül megegyezni a szakszervezettel, amely azt szeretné elérni, hogy az anyavállalatnál, a Lufthansánál hasonló fizetéseket adjanak az osztrák vonalon is. A Lufthansa repülő személyzetének fizetése ugyanis állítólag 40 százalékkal magasabb, mint az Austrian Airlinesnál. 

Az ünnepi sztrájkhangulatot viszont az szítja, hogy a cég az érdekképviselők szerint „számjátékot” űz, mert az eddigi ajánlataik alapján csak a közel nyolc százalékos gördülő inflációt kompenzálnák a béremelésekben – igaz, hogy a napokban utalják át a dolgozóknak a 2023-as nyereségrészesedési bónuszt, ami körülbelül 3000 eurónak, azaz egy havi fizetésnek megfelelő összeget jelent.

Még bizonytalan a németek húsvétja

A németeknél, ahol március 25-én tíz szövetségi államban kezdődnek a húsvéti ünnepek, egyelőre még nem derült ki, hogy mire számíthatnak az utasok.

A Lufthansánál gőzerővel folynak a légi közlekedésben idén elmérgesedett tarifális konfliktusok megoldására irányuló tárgyalások több szakszervezettel. Az érintett, összesen mintegy 25 ezer Lufthansa-dolgozó tiltakozásai eddig alkalmanként több száz járat törlését és többezer utas meghiúsult repülését eredményezték az elmúlt hetekben.

Nagyon érdekeltek vagyunk abban, hogy ne terheljük túl az utasokat – közölte bíztató módon a stewardesseket képviselő UFO szakszervezet, amely ezekben a napokban is egyeztet a munkaadóval, akárcsak a biztonsági személyzetet képviselő Verdi szakszervezet.

A Berliner Zeitung információi szerint a tét hatalmas: ha ugyanis a feleknek nem sikerül hamar megegyezésre jutni, határozatlan idejű kényszersztrájkok következhetnek a német repülőtereken is, amely már nagypénteken elkezdődhet.