Pontosan 160 évvel ezelőtt, 1864. január 18-án kezdte meg működését a Pesti Áru- és Értéktőzsde. A jeles évfordulóra időzítve új gazdaságtörténeti portál indult Tőzsdemúzeum elnevezéssel.

A mostantól bárki által szabadon látogatható virtuális múzeum az 1864 és 1948 között működött hazai tőzsde történetét mutatja be.

A projekt a Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. anyagi és szakmai támogatásával valósult meg.

A portál amellett, hogy feldolgozza a korszakos jelentőségű vállalatok történetét, valamint a vállalatvezetők életútját, rávilágít arra is, hogy ezek a vállalatalapítók – aktív közéleti szerepvállalásaik mellett – miként építették fel cégeiket jóformán a semmiből, illetve hogyan honosítottak meg új iparágakat itthon.  

„A Tőzsdemúzeum portált azért hoztuk létre, hogy elősegítsünk a további, magas szintű pénzügyi és gazdaságtörténeti kutatásokat, egyben tisztelegjünk a hazai gazdaságtörténet meghatározó intézménye előtt, mely 160 év alatt számos történelmi viszontagságot megélt” – fogalmazott Dr. Radnai Márton, a Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. alapító-tulajdonosa. Hozzátette: személyes indíttatásból, a közjó érdekében fordította cégének erőforrásait a projektre.

A projekt jelenlegi szakaszában a legjelentősebb 100 tőzsdei vállalat történetének, illetve az alapítók és a meghatározó vezetők életrajzainak kutatásával foglalkozunk – tette hozzá Dr. Pelles Márton kutatásvezető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!