Törökországbanhárom egymást követő hónapban mért gyorsulás után októberben lassult az éves infláció.

A török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu – TÜIK) pénteken ismertetett adatai szerint

az éves fogyasztói áremelkedés 61,36 százalékra lassult októberben a szeptemberi 61,53 százalékról.

Elemzői várakozások átlagában magasabb, 62,12 százalékos októberi éves infláció szerepelt.

Az egy hónappal korábbi, szeptemberi 61,53 százalékos éves infláció tavaly december óta a legmagasabb volt, részben az adókulcsok emelése, valamint a líra leértékelődése miatt.

Októberben az élelmiszerárak éves növekedése háromhavi mélypontra, 72 százalékra lassult a szeptemberi 75,2 százalékról.

Havi szinten a fogyasztói áremelkedés 3,43 százalékra esett a szeptemberi 4,75 százalékról. Szakértők nagyobb, 3,93 százalékos havi inflációt vártak.

Ugyancsak a török statisztikai hivatal közölte pénteken, hogy a törökországi termelői árak éves növekedése a szeptemberi 47,44 százalékról 39,39 százalékra, 2021 májusa óta a legalacsonyabbra csökkent októberben, havi összevetésben pedig 3,40 százalékról 1,94 százalékra mérséklődött.

Legutóbbi kamatdöntő ülésén, október 26-án a török jegybank a várakozásokkal összhangban, 2003 óta a legmagasabb szintre – 500 bázisponttal, 35 százalékra – emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot az infláció elleni küzdelem részeként. Hafize Gaye Erkan nemrég kinevezett vezető elnöksége alatt ez volt zsinórban az ötödik kamatemelés.