Az utóbb években komoly fejlődés láthattunk a digitális fizetési szolgáltatások terén, ezáltal nemcsak a korábban bevett technológiák válnak elavulttá, hanem az is kérdésessé vált, hogy mit tekintünk digitális pénznek. A digitális fizetőeszközöknek több fajtáját különböztetjük meg: a technológiát tekintve az üzenet alapú kommunikációra épülő és az elosztott főkönyvi technológiát használó (DLT) pénzügyi szolgáltatásokat, a közgazdaságtan szempontjából pedig a nyilvános kibocsátású, privát és a decentralizált privát plusz pénzeket (ide tartoznak a stabelcoinok). Egyelőre nem lehet pontosan látni, hogy a különböző alternatív megoldások közül melyik bizonyul majd versenyképesnek.

A digitális pénz új formája lehet 

A JPMorgan Chase és az Oliver Wyman tanácsadó cég közösen publikált tanulmánya a digitális pénz egy lehetséges új formájának a bankok által blokkláncon kibocsátott betéti tokenekben vagy más néven a tokenizált kereskedelmi banki betétekben látja, ami szélesebb körben elterjedhet, mint a kriptovaluták – számbolt be róla fintechzone.hu.

A blockchain platformon bankok vagy letétkezelők által kibocsátott digitális betéti tokenek átruházhatók, illetve átválthatók hagyományos bankbetétekre és a jegybanki pénzre, valamint a token a kibocsátó bankok szembeni követelésként is megjelenhet. A betétbiztosítás (a klasszikus kereskedelmi bankbetétekhez hasonlóan) ezekre a tokenekre is kiterjed. A tokenek lehetővé teszik a hatékonyabb és a határokon átnyúló fizetést, valamint az olyan innovatív megoldások alkalmazását, mint a mikrotranzakciók és a gépek közötti fizetés (machine 2 machine). Ezentúl az új technológia segítségével könnyebbé válhat a programozható fizetés modellek használata, a banki és információs rendszerek közötti együttműködés és a pénzügyi stabilitás megőrzése. 

Még komoly kihívások vannak az alkalmazása előtt

Egyelőre komoly kihívások állnak a betéti tokenek alkalmazása előtt, főleg annak a megoldása jelent nehézséget, hogy a deposit token egységes és felcserélhető legyen, ugyanakkor a bankok felelősségköre is megjelenhessen. A bankok által blokkláncon kibocsátott tokenekre épülő rendszernek többféle technológiai megvalósítása elképzelhető. A blockchain infrastruktúra szerint lehet nyilvános hálózatra, közös konzorcium infrastruktúrára – ahol több bank egy blokkláncon bocsátja ki a tokeneket – épülő hálózatra és az is elképzelhető, hogy minden bank saját blockchain infrastruktúrát alakít ki. Az utóbbi esetben komoly nehézséget jelentene az egyes rendszerek összehangolása. A tokenek kialakítása tekintetében pedig a bankok dönthetnek egyedi, illetve közös, standardizált tokenek kibocsátásáról.

Egyelőre csak kísérleti kezdeményezéseket láthatunk a tokenizált kereskedelmi banki betétek alkalmazására: a J.P. Morgan egy általános blockchain platformot hozott létre, ennek segítsgével különböző bankok bocsáthatnak ki betéti tokeneket. Ezentúl a Citi, a DZ Bank, a Commerzbank, a Helaba, és az Unicredit-ből álló konzorciumnak is van egy betéti tokeneket alkalmazó kísérleti kezdeménye. Összefoglalva a tokenizált kereskedelmi banki betét a digitális pénz innovációjának az egyik legizgalmasabb kísérlete, épp ezért a 2023. november 23-i, Budapesten megrendezett BankTechShow-n is kiemelten foglalkoznak majd a témával.

(Gulyás Ábel)