Bő fél év alatt mintegy 30 százalékkal csökkent átlagosan a tejek és a tejtermékek ára. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss jelentése szerint a fogyasztói árak mérséklődése összhangban van a feldolgozói árak változásával.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójából kiderül, hogy júliusban a nyerstej hazai felvásárlási ára 153,17 forint volt kilogrammonként, amely – szinkronban a fogyasztói árakkal – 32 százalékkal marad el a januári árrekordtól. Éves összehasonlításban a felvásárlási árak 10 százalékkal alacsonyabbak, mint 2022 azonos időszakában.

Zuhanórepülésben a sajt és a vaj ára

A felvásárlási és a feldolgozói értékesítési árak visszaesése nem csak hazánkban jellemző, az Európai Unió többi országában is hasonló tendencia tapasztalható. Egy év alatt

  • vaj ára 37 százalékkal,
  • a tejszín ára 35 százalékkal,
  • míg a sajté 31 százalékkal mérséklődött.

Idehaza a legnagyobb mértékben a trappista sajt ára csökkent, januárhoz képest augusztus első heteiben 33 százalékkal kellett kevesebbet fizetniük a kereskedőknek, a vevőknek pedig 31 százalékkal.

Az árakkal párhuzamosan a felvásárolt mennyiség is visszaesett, egyedül a 2,8 százalékos UHT tej értékesítése nőtt, ám ennek mértéke is alacsonyabb, mint egy százalék.

Nem nyelte le a kereskedelem az árzuhanást

A fogyasztói árak is követik a termelői árak jelentős visszaesését. A Tej Terméktanács idézte a KSH fogyasztói átlagárakra közzétett statisztikáját, amely szerint a fogyasztói árak némileg eltérnek a feldolgozói átadási árak változásától. Éves viszonylatban a trappista sajt fogyasztói ára mérsékeltebben csökkent, addig a vajnál a feldolgozói ár 4 százalékos csökkenésével szemben a fogyasztói ár 21 százalékkal emelkedett.

Az év első hónapjával összehasonlítva ugyanakkor az eltérés már nem olyan szembetűnő, csupán a csökkenés mértéke marad el – a vaj kivételével – a feldolgozói átadási árak csökkenésétől.

Mindez arra utal, hogy bizonyos tejtermékeket a kereskedők továbbra is jelentős árrés mellett értékesítenek, noha még így is jelentős árcsökkenést tapasztalhatnak a vevők.

Nem lőtt ki a tartós tej ára

Augusztustól megszüntette a kormány a 2022 február óta érvényben lévő árstopot. Noha sok szakértő óriási árrobbanást jelzett előre, a Napi.hu korábbi prognózisa valósult meg, vagyis a 2,8 százalékos UHT tej ára a hatósági ár megszűnését követően sem nőtt.

Nem lesz drámai áremelkedés, sőt, augusztustól olcsóbbak lesznek az árstopos élelmiszerek

Nem emelkedik az árstop augusztusi kivezetésével a hatósági áras termékek ára. Sőt, egyes élelmiszerekhez a rögzített árnál is jóval olcsóbban szerezhetünk be. Nem igaz, hogy az árstop után drámai áremelkedés következne, ezzel szemben a nyilvános adatok egyértelműen azt mutatják, stagnáló és enyhén csökkenő árakra számíthatunk. Egyetlen termék kivételével: annak az ára ugyanis komoly mértékben nőhet. Bővebben >>>

Ennek két oka van:

  1. a már említett feldolgozói árak jelentős visszaesése,
  2. valamint a kormány rendelete, amely szerint az árstop augusztusi kivezetése után – szeptember 30-ig – sem árulhatják drágábban a kereskedők az ársapkás termékeket, mint a beszerzési áruk.

Várhatóan a következő hónapokban is folytatódik a tej árának mérsékelt csökkenése. A tavalyi árrobbanást részben előidéző történelmi aszály idén elkerülte Európa legnagyobb részét.

Világszerte nő a kereslet a tej és tejtermékek iránt, az Európai Unió a globális piac egyik legjelentősebb szereplője. A jövőben a tejtermelés növelésére mutatkozna igény, ugyanakkor az állattartók nehéz helyzete, valamint az európai agrárpolitika nagyban befolyásolja, hogy az EU megtartja-e vezető tejpiaci szerepét a jövőben is.