Az európai államok csaknem kétszer annyi fegyvert importáltak 2019 és 2023 között, mint az azt megelőző öt évben – jelentette hétfőn a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) közleményében.

A 2014 és 2018 közötti évekhez képest 94 százalékkal nőtt az európai fegyverimport

– derül ki a jelentésből, amely szerint Ukrajna a legnagyobb európai importőr volt, miután legalább harminc állam nyújtott katonai segítséget az országnak a 2022 februárjában kezdődő háború óta.

Ukrajna ugyanakkor globális szinten csak a negyedik legnagyobb importőr, India, Szaúd-Arábia és Katar mögött.

A közlemény szerint ezen felül:

  • az Egyesült Államok fegyverexportja 17 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben az azt megelőző vizsgált időintervallumhoz képest;
  • Franciaországé 47 százalékkal nőtt;
  • míg Oroszországé 53 százalékkal csökkent;
  • az orosz fegyverexport 2022-höz képest 2023-ban 52 százalékkal esett vissza.

„Azzal, hogy az Egyesült Államok több fegyvert szállított, mint amennyit a múltban valaha, megerősítette a fegyverellátóként betöltött globális szerepét, amely fontos pontja a külpolitikájának” – áll a SIPRI közleményében.

A nagyobb hadászati eszközök (repülőgépek, hadihajók, páncélos járművek) globális kereskedelme a két mért ötéves időszak között 3,3 százalékkal csökkent.

2019 és 2023 között az Egyesült Államok lett a legnagyobb forgalommal rendelkező fegyverexportőr, míg az oroszországi fegyverexport csökkenésével

Franciaország a második lett, ami először fordul elő 1950 óta, amióta rögzítik a nemzetközi fegyverkereskedelem volumenét.

Az 1966-ban alapított SIPRI független svéd szervezet csupán a fegyverszállítmányok mennyiségét, nem pedig a fegyverek értékét méri.