Mint írják, a kormányhivatal az irányadó magyar jogszabályok szerint jár el a gödi gyár esetében is, a bíróság döntése pedig – a sajtóban megjelent hamis állításokkal szemben – nem jelenti azt, hogy fel kell függeszteni a gyár teljes működését, hanem a vállalatnak kell azokat a tevékenységeket korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges.

Így elsődlegesen az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre köteles csökkenteni.


A bíróság döntése a vállalkozásra nézve kötelező érvényű, melynek betartását a kormányhivatal folyamatosan figyelemmel kíséri.

Ugyanakkor a jogszabályi keretek között fellép, ha ez szükséges, viszont az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége – írják.

A kormányhivatal a közleményben azt is leszögezi, hogy a bíróság nem döntött érdemben az általuk decemberben kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről, és nem is semmisítette meg, hanem az alkalmazhatóságát a folyamatban lévő közigazgatási per végéig elhalasztotta.

A kormányhivatal által decemberben kiadott egységes környezethasználati engedély a gyár számára több pont- és zajforrás tekintetében a korábbinál szigorúbb határértékeket vagy korlátozást állapított meg, a bíróság döntése pedig átmenetileg ezeket a szigorításokat is hatályon kívül helyezte.

2033-ig megkapta az engedélyt a gödi akkugyár

A környezethasználati engedélyt annak ellenére kapta meg a Samsung-gyár, hogy a kormányhivatal eljárása szerint évek óta nem tartják be az előírt zajhatár-értékeket és üzemelő monitoring-kútjaik sincsenek.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→