December elsején lezárult a kormányhivatal által lefolytatott környezetvédelmi eljárás a gödi Samsung-gyár működésével kapcsolatban, az eljárást lezáró határozat alapján 2033-ig hatályos környezethasználati engedélyt kapott a gyár. Az eljárásban megállapították, hogy a gyár évek óta nem tartja be az előírt zajhatár-értékeket és üzemelő monitoring-kútjai sincsenek – írja az Átlátszó.

A teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás elrendelésére hivatalosan azért került sor, mert a beruházás területén megépülő második gyár nagy teljesítményű hőtermelő kazánjainak üzembe helyezése előtt a Samsung Zrt. nem szerezte meg a kötelező környezethasználati engedélyt.

A portál szerint a vizsgálat elrendeléséhez az évek óta tartó folyamatos zajszennyezés, valamint a gyárban használt több ezer tonna szerves oldószer és ennek a gödi kutakban kimutatott jelenléte is hozzájárult.

A környezethasználati engedély két zajkeltő forrás éjszakai működésének felfüggesztéséről is rendelkezik, azonban az Átlátszó szerint a gödiek azt tapasztalják, hogy a gyár éjjelente továbbra is ugyanolyan zajjal működik.

A hatóság emellett újabb zajcsökkentésekre kötelezte a Samsung-ot, azonban arról is írnak, hogy a jövőbeli fejlesztések miatt a későbbiekben valószínűleg újabb intézkedésekre lesz szükség. 

A kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya a korábbi zajcsökkentő intézkedésekről azt állapította meg, hogy nem érték el a kívánt célt, mert a határérték túllépése továbbra is fennáll.

A talaj- és vízszennyezés ellenőrzésére monitoring kutak létesítését írták elő, ám ezek engedélyeit elegendő a jövőben megszereznie a Samsungnak.

kormányhivatal azzal indokolta, hogy csak öt év működés után került sor a környezeti hatások vizsgálatára, hogy „az elmúlt 4 évben a cellagyártási kapacitás messze elmaradt az engedélyezett mennyiséghez képest.” 

CATL: a bírósági ítéletnek nincs közvetlen hatása, folytatódik az építkezés

A Kúria megváltoztatta a Debreceni Törvényszék ítéletét, és megsemmisítette a katasztrófavédelmi hatóságnak a debreceni CATL-beruházásra kiadott engedélyét. A kínai akkumulátorgyár szerint viszont az ítélet nem befolyásolja az építkezést. Bővebben --->